Ovako je Hasanbegović pisao u časopisu NDH: "Ustaše su heroji"

Ovako je Hasanbegović pisao u časopisu NDH: "Ustaše su heroji"

Foto: Novosti/NDH

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović nedvojbeno se divio ustaškom režimu, a tome je dokaz impresum časopisa Nezavisna država Hrvatska iz 1996. godine, odnosno članci koje u tom mjesečniku potpisuje aktualni ministar, a u kojima hvali "ustaške heroje", te fotografije koje je večeras objavio tjednik Novosti.

> Objavljena fotografija: Hasanbegović pozirao s ustaškom kapom i Bujancem

Hasanbegović je surađivao za mjesečnik "NDH" i to u vrijeme kada ga je uređivao Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), ustaške stranke koju je osnovao poglavnik, a aktualni ministar kulture u tom je mjesečniku objavljivao hvalospjeve hrvatskoj marionetskoj vladi iz Drugog svjetskog rata.Štoviše u jednom od članaka o svečanom otvaranju džamije u Zagrebu, Hasanbegović otvoreno  piše o "ustašama herojima čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji".

"Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih slavosrbskih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu, iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure , Drave i Drine, pa do Jadranskog mora", pisao je Hasanbegović .

U člancima za mjesečnik "NDH" Hasanbegović se osvrće na povijest muslimana u Hrvatskoj, posebno naglašavajući njihov kulturni i politički procvat tijekom Pavelićeve vladavine.

Aktualni ministar kulture je kao suradnik u impressumu "NDH" naveden od travnja do studenog 1996. godine, ali se kao autor pojavljuje od veljače i prvog broja koji je, nakon više desetljeća redovnog izlaženja u inozemstvu, tiskan u Hrvatskoj.

Dokaz za to je impresum NDH-a na kojem je vidljivo ime aktualnog ministra kulture, a kojeg su večeras objavile Novosti. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara