Ovako su glasali hrvatski gradovi: SDP-u Zagreb, Osijek i Rijeka, HDZ-u Split i Zadar, Petrov izgubio Metković

Ovako su glasali hrvatski gradovi: SDP-u Zagreb, Osijek i Rijeka, HDZ-u Split i Zadar, Petrov izgubio Metković

Foto: Index

IAKO još nije prebrojano sto posto glasova većih promjena najvjerojatnije neće biti. Hrvatski gradovi su podijeljeni uglavnom između dva najveća bloka. Najveći hrvatski grad podijeljen je u više izbornih jedinica, a rezultati unutar samog Zagreba najbolje pokazuju svu izjednačenost nikad napetijih izbora.

SDP odnio pobjedu u Zagrebu


Tako je u dijelu Zagreba koji pripada prvoj izbornoj jedinice (Zagreb- centar, zapad) pobjedu odnijela koalicija predvođena SDP-om sa 39,44 % osvojenih glasova. Druga je takozvana Domoljubna koalicija sa 25,33% glasova dok je Most na 18,74%.

No, istočni dio Zagreba, koji je dio II. izborne jedinice, nudi jednu sasvim drugu sliku. Tamo je na prvom mjestu HDZ-ova koalicija sa osvojenih 31,23% glasova. Slijedi je Hrvatska raste sa 28,5%. Most je na 17% dok je Bandićeva stranka na nešto više od 13% glasova.

Na jugoistoku Zagreba, dijelu VI. izborne jedinice, opet drugačija slika. Ovdje je Hrvatska raste uhvatila značajniju prednost te ima nešto više od 40% potpore birača. Daleko iza, na 25% je HDZ-ova koalicija dok je Most na 16% glasova. Stranka Milana Bandića ovdje je na 7,5% glasova.

Južni dio Zagreba dio je VII. izborne jedinice te je i tu pobjedu odnijela koalicija Hrvatska raste sa 34,7% glasova. HDZ-ova koalicija je na 26,8% dok je Most na 19 posto. Milan Bandić je ovdje na 7,75 posto glasova.

Mala prednost HDZ-a u Splitu

U drugom najvećem hrvatskom gradu, Splitu, koalicija koju predvodi HDZ odnijela je tijesnu pobjedu te je sa 34,96% glasova bila bolja od SDP-ove koalicije koja je osvojila 33,65% glasova. Na trećem mjestu je Most koji je dobio potporu 18,56% Splićana koji su izašli na izbore.

HDZ pometen u Rijeci

Puno je jasnija situacija u Rijeci gdje je SDP odnio uvjerljivu pobjedu i skupio dvostruko više glasova od HDZ-a. Naime, Hrvatska raste dobila je 44,5 % potpore birača dok je HDZ-ova koalicija skupila 21,49 %. Značajan rezultat ostvario je i Most koji je dobio 13,68 posto glasova, a slijede ga Živi zid sa 5,45% i IDS-ova koalicija sa 5,02% glasova.

SDP dobio u Osijeku, HDZ jedva u Zadru

Pomalo iznenađujući rezultati stižu iz Osijeka gdje je SDP-ova koalicija uvjerlivio slavila sa 33,38 %. HDZ-ova koalicija našla se na drugom mjestu sa 28,17% glasova dok se Most našao ispred HDSSB-a. Most je skupio 14,55% glasova, a HDSSB 10,59%. Dobar rezultat ostvario je i Živi zid koji je dobio 5,13%.

Zadar je dio IX. izborne jedinice koja je tradicionalno naklonjena HDZ-u. Ipak, rezultat to ne pokazuje. HDZ jest pobijedio, ali samo sa 3% prednosti.

Tako je HDZ dobio 38,45 posto, dok je SDP-ova koalicija na 35,28%. Most je osvojio 15,8% glasova.

Dubrovnik SDP-u, Vukovar HDZ-u

Obrnuta situacija je na krajnjem jugu zemlje, u Dubrovniku, gdje je slavio SDP sa tek nešto više od jedan posto razlike. Hrvatska raste je osvojila 36,65 % glasova, dok je HDZ osvoji 35,20%. Most je dobio 16%.

Sa krajnjeg juga selimo prema krajnjem istoku zemlje, u Vukovar gdje je pobjeda Domoljubne koalicije uvjerljiva. HDZ i partneri tamo su osvojili 48,15 %, puno više od 26,86% koje je osvojila Hrvatska raste. Treći je Most sa 7,9 posto glasova.

U Puli HDZ dobio jedva 12 %

Na krajnjem zapadu zemlje, u Puli, pak uvjerljiva pobjeda SDP-a. Barem ako se gleda u odnosu na HDZ. Tamo je SDP dobio 36,56% glasova dok je HDZ-ova koalicija osvojila mizernih 12,13%. IDS se našao na drugom mjestu sa 29,05% glasova dok je četvrti Most koji je dobio potporu 8,57% građana Pule.

Primošten Mostu, Omiš i Metković HDZ-u

Zanimljivo je vidjeti rezultate u gradovima odakle dolaze neki od čelnih ljudi Mosta. U Primoštenu, gradu u kojem funkciju gradonačelnika vrši Stipe Petrina, nositelj Mosta u IX. izbornoj jedinici, Most je odnio pobjedu osvojivši 49,55% glasova. Daleko ispod je HDZ koji je dobio 25,32% dok je SDP osvojio 17,90%.

U Omišu u kojem je gradonačelnik Ivan Kovačić, nositelj Mosta u desetoj izbornoj jedinici pobjedu je odnio HDZ osvojivši 43,16%. Most je dobio visokih 32,22%, a trećeplasirani je SDP sa 15,87%.

HDZ je odnio pobjedu i u Metkoviću gdje je Domoljubna koalicija osvojila 44,33% glasova. Baš kao i u Omišu, i ovdje se Most našao ispred SDP-a s visokih 35,97%, dok je SDP dobio 14,30% glasova.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara