U subotu se obilježava međunarodni Dan narcisa

U subotu se obilježava međunarodni Dan narcisa

Foto: P.I.N.K. – life

OVE subote, 24. ožujka 2018. na Cvjetnom trgu Udruga P.I.N.K. – life obilježit će međunarodni Dan narcisa. Podjela narcisa održat će se na 14 lokacija u Zagrebu, s time da će se centralna akcija održati na Cvjetnom trgu, od 10 do 14 sati. Ova akcija se održava s ciljem pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

Članice Udruge P.I.N.K. – life,  brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te oboljele žene, rame uz rame dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji koja se održava uz podršku Hrvatske liječničke komore.

Međunarodni Dan narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je put održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Podrška oboljelima od raka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je pitanje izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade. U svijetu su narcise poznate kao simbol nade za oboljele od raka zato što svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simboliziraju nadu u ozdravljenje. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće se građane da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, educira se građane o odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja, te o najboljim oblicima liječenja. Udruga P.I.N.K. Life u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom pridružuje se ostalim zemljama u obilježavanju Dana narcisa, akcijom na Cvjetnom trgu i 14 drugih lokacija u Zagrebu. Na Cvjetnom trgu Udruzi će se pridružiti i dječji vrtić Trnjanska Savica, te će djeca i njihovi roditelji dijeliti sadnice narcisa u teglicama koje su sami izradili, kako bi promovirali zdravlje od najranije dobi.

Donacije prikupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihosocijalni oporavak oboljelih. Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Udruge P.I.N.K. u 2018. godini  je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u vladi i saboru.

Obilježavanje međunarodnog Dana narcisa udruge P.I.N.K. life odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara