Ovo bi trebali biti novi ministri

Ovo bi trebali biti novi ministri
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAVRŠILA je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a nakon izlaska iz zgrade potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je da je jedan od smijenjenih ministara. Uz njega, iz vlade odlaze i ministrice Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Već se zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić koji su dali ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

Prema neslužbenim informacijama, umjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac na tu bi funkciju trebao doći Marko Pavić, sadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Josip Aladrović

Njega bi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava trebao zamijeniti šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Josip Aladrović, koji bi trebao voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava umjesto Marka Pavića koji odlazi na mjesto ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, od travnja 2017. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan.

Vesna Bedeković

Umjesto ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić nova ministrica trebala bi biti saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja će zamijeniti dosadašnju ministricu Nadu Murganić, saborska je zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Marija Vučković

Tolušića će na mjestu ministra poljoprivrede zamijeniti dosadašnja državna tajnica u istom Ministarstvu Marija Vučković. 

Marija Vučković nova je ministrica poljoprivrede, dosad je u tome ministarstvu obavljala dužnost državne tajnice. Rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama, diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radno iskustvo stjecala je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana. U prethodnom sazivu Vlade obnašala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a. 

Mario Banožić

Mario Banožić bit će predložen za novog ministra državne imovine, a dosad je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Mario Banožić, koji će naslijediti dosadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića, rođen je u Vinkovcima 1979. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje je upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon stjecanja diplome iz marketinga i menagementa na osječkom Ekonomskom fakultetu magistrirao je i doktorirao 2013. godine menagement.

Gordan Grlić-Radman

Ministricu vanjskih i europskih poslova zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Gordan Grlić Radman, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić, hrvatski je diplomat i dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj. Rođen je 6. lipnja 1958. Diplomatsku karijeru započeo je početkom 90-ih, a diplomatsko iskustvo započeo je u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Zdravko Marić i Davor Božinović potpredsjednici vlade

Prema neslužbenim informacijama, potpredsjednici vlade trebali bi biti ministri financija i unutarnjih poslova Zdravko Marić i Davor Božinović. 

Premijer je prošli tjedan najavio da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku.

Nakon sastanka u HDZ-u premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije se obratio novinarima, nego će to učiniti poslije sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima koji bi trebao početi u 20:30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara