Ovo je impresivno, IBM-ov stroj pobijedio je ljude u debati

Ovo je impresivno, IBM-ov stroj pobijedio je ljude u debati
Screenshot: YouTube/IBM Research

AMERIČKA tehnološka kompanija IBM jučer je u San Franciscu testirala projekt pod nazivom Debater, kompjutor za raspravu s dvije osobe. Bila je to prva javna demonstracija umjetne tehnologije na kojoj IBM radi više od pet godina.

Kompjutor je na debatu došao nepripremljen, odnosno izradio je svoje odgovore iz novinskih članaka i akademskih časopisa kako bi što bolje mogao raspravljati s ljudima. Izvedba Debatera nije prošla bez pogrešaka, ali publika je bila jasna u glasanju - kompjutor je bio bolji i natjerao je ljude da brže razmišljaju o argumentima strane koju zastupaju.

"Mislim da ovaj stroj zapravo pokazuje vrlo optimistične stvari o tome kako ljudi reagiraju na činjenice i brojke", rekla je za BBC Noa Ovadia, jedna od ljudskih sudionica debate i prvakinja Izraela u debatiranju otprije dvije godine.

Znanstvenici i profesori zadovoljni

"Mislim da debata može samo biti još bolja i to će biti sjajno", dodala je Ovadia. Debater nije bio povezan s internetom, nego je svoje informacije uzeo iz baze podataka pažljivo odabranih izvora IBM-a. Kompjutor je sudjelovao u dvije rasprave - prva je bila bi li trebalo biti više istraživanja oko financiranja javnih fondova, a druga bi li trebalo uložiti u telemedicinsku tehnologiju. Svaki sudionik imao je četiri minute za uvodnu izjavu, zatim četverominutnu odbijenicu, a potom i dvije minute zaključka.

Ovadia je tvrdila da se novac treba trošiti na sve hitnije potrebe od putovanja u svemir, na što joj je Debater odgovorio: "Vrlo je lako reći da postoje važnije stvari za trošenje novca i to ne osporavam. No nitko ne tvrdi da je to jedina stavka na našem popisu za trošenje. Budući da subvencija istraživanja svemira jasno koristi društvu, držim da je to nešto čemu bi vlada trebala težiti", bio je jasan kompjutor.

Profesor Chris Reed sa Sveučilišta u Dundeeju demonstraciju je opisao kao "impresivan dio tehnologije".

"Ovo je doista značajan korak naprijed. Rješavanje rasprave nije samo jedan posao jer trebate biti u stanju riješiti mnoge probleme, a zatim ih sve zajedno prikazati kao projektirano rješenje", zaključio je Reed.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara