SMRTONOSNI VIRUS

Ovo je karta koja u realnom vremenu prati širenje ubojitog virusa

Ovo je karta koja u realnom vremenu prati širenje ubojitog virusa
Foto: EPA/CSSE

STRUČNJACI iz Center for Systems Science and Engineering (CSSE) Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u razvili su interaktivnu kartu svijeta na kojoj se iz sata u sat može pratiti širenje koronavirusa po svijetu.

Karta, koju možete pogledati na ovom linku omogućuje praćenje svih ključnih podataka: gdje je sve virus potvrđen, koliko slučajeva je potvrđeno, koliko ljudi je umrlo, koliko je uspješno izliječeno, u kojim zemljama, odnosno regijama, se virus pojavio itd.

Broj oboljelih povećava se eksponencijalno

Među ostalim, na karti je predstavljen i grafikon čija krivulja očekivano potvrđuje eksponencijalno širenje kakvo je uglavnom karakteristično za viruse. Naime, prema dosadašnjim procjenama jedna zaražena osoba u prosjeku zarazi dvije do tri nove, pri čemu sama ne mora nužno imati simptome bolesti. Gabriel Leung, voditelj odjela javne medicine na Sveučilištu Hong Kong (HKU), direktor kolaboracijskog centra WHO-a za epidemiologiju i kontrolu zaraznih bolesti, objavio je u ponedjeljak da bi se broj osoba zaraženih koronavirusom mogao udvostručiti svakih šest dana.

Podaci iz relevantnih izvora

Stručni tim koji je izradio kartu tumači da su podaci predstavljeni na njoj prikupljeni iz različitih relevantnih izvora kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) te kineske zdravstvene organizacije NHC i DXY.

DXY je kineska zdravstvena web stranica koja objedinjuje podatke nacionalnog NHC-ja i lokalna CCDC-ova izvješća o situacijama u skoro stvarnom vremenu, čime pruža aktualnije procjene slučajeva na regionalnom nivou nego što to mogu nacionalne organizacije za izvještavanje. Stranica predstavlja jednu od najvećih liječničkih internetskih zajednica u svijetu s više od 3,2 milijuna članova.

Klikom na crveni krug, koji označava potvrđeno postojanje infekcije u određenoj zemlji ili regiji, mogu se doznati relevantne brojke za odabrano područje. Karta se može pomicati, uvećavati i smanjivati kako bi se dobile preciznije lokacije na kojima je potvrđena infekcija.

Podsjetimo ukratko, WHO je prošli četvrtak odlučio da epidemiju koronavirusa za sada još neće proglasiti globalnom zdravstvenom prijetnjom (PHEIC) iako je priznao da za Kinu to je krizna situacija. Stručnjaci UN-ove organizacije pritom su objasnili da za sada nemaju dovoljno podataka za proglašenje PHEIC-ja te da će se ponovno sastati ako se stanje bude pogoršavalo.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara