Ovo je karta New York Timesa o koronavirusu, Hrvatska je jedina crvena u Europi

Ovo je karta New York Timesa o koronavirusu, Hrvatska je jedina crvena u Europi
Karta: New York Times

MADA se čini kako se u nekim zemljama pandemija koronavirusa smiruje, broj novih slučajeva diljem svijeta raste brže nego ikad te se svakodnevno prijavljuje više od 100.000 novih slučajeva zaraze.

New York Times (NYT), američke novine sa sjedištem u New Yorku, koje su osvojile 130 Pulitzerovih nagrada, redovito prati sve najnovije informacije povezane s covidom-19 te čitateljima predstavlja interaktivne grafikone i tabele u kojima se mogu vidjeti najnoviji podaci o broju umrlih, ukupnom broju slučajeva i pojavi novih žarišta.

Hrvatskog čitatelja je ovih dana mogla iznenaditi ažurirana svjetska karta koronavirusa na stranici portala NYT na kojoj je Hrvatska jedina zemlja u Europi označena jarko crvenom bojom (slika dolje).

Jarko crvena Hrvatska je stvar statistike

Mnogi naši građani prirodno će postaviti pitanje – pa zašto smo mi jedini crveni? Ovo pitanje ima smisla jer i druge europske države imaju žarišta koronavirusa; dapače, mi imamo mnogo manje slučajeva od Italije, Francuske, Britanije i slično.

No, razlog zašto je Hrvatska tako jarko istaknuta jest taj da ova specifična interaktivna karta prikazuje pojavu žarišta, odnosno porast broja novih slučajeva. One zemlje kod kojih pada broj zabilježenih infekcija obojene su u plavu boju (Velika Britanija, Poljska i Grčka), a one kod kojih je broj novozaraženih stabilan i nepromijenjeno u svijetlu oker boju (Rusija, Francuska, Italija itd.). One države u kojima je zabilježen porast slučajeva koronavirusa su narančaste ili crvene; ovisno o jačini rasta – svjetlije narančasta govori o slabom porastu novozaraženih, tamnija narančasta o srednjem, a crvena o značajnom.

Dakle, jedini smo crveni u cijeloj Europi jer smo trenutno zemlja s najjačim porastom broja zaraženih covidom-19. Čak su Srbija i BiH, koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od nas umjerenije boje; one su svjetlije narančaste. To ne znači da smo najgori po broju slučajeva ili da smo najrizičnija zemlja u Europi, to samo govori o tome da smo vrlo brzo skočili s nula infekcija na skoro 100 dnevno.

Ova karta, dakle, ne prati ukupan broj slučajeva nego naprosto porast novih slučajeva. Hrvatska je tako jedna od zemalja u Europi s najmanjim brojem zaraženih, no u postotnom smislu posljednjih dana bilježi velik rast novih slučajeva.

Jarko crvena Hrvatska je u ovom slučaju rezultat statistike i načina izračuna te ne govori o tome da smo postali značajno žarište u svjetskim okvirima nego samo da smo imali nagli rast broja zaraženih.

Nismo sami na svijetu

Kada se svjetska karta koronavirusa poveća i kada vidimo cijeli svijet, možemo uočiti da Hrvatska nije jedina na kugli zemaljskoj u boji crvenog svjetla semafora (slika dolje). Jarko crvene države su i Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja te Malavi. Mi smo "samo" jedini u ovoj boji na području Europe.

New York Times piše da je o porastu novih slučajeva u posljednja dva tjedna izvijestilo gotovo dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad. 17. lipnja zabilježeno je više novih slučajeva u jednom danu diljem svijeta nego ikada do sada – čak 166.099.

Ovakva visoka brojka novozaraženih rezultat je žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom Istoku.

Situacija nije lagodna ni u SAD-u. U četvrtak su Kalifornija i Florida izvijestile o najvećem dnevnom broju novih slučajeva od početka pandemije, a Teksas je postao šesta američka savezna država u kojoj ima više od 100.000 slučajeva.

Mada su Sjedinjene Države zemlja s najvećim brojem slučajeva (2,5 milijuna) i smrti (oko 126.000 žrtava), one su na karti obojene u svjetlije narančastu boju jer nemaju tako značajan porast novozaraženih u posljednje vrijeme kao Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara