Ovo je lista najboljih svjetskih sveučilišta. Hrvatska su opet na samom dnu

Ovo je lista najboljih svjetskih sveučilišta. Hrvatska su opet na samom dnu
Foto: Filip Kos/PIXSELL

KINESKA sveučilišta penju se na svjetskoj rang ljestvici sveučilišta i smanjuju jaz između kvalitete edukacije visokoobrazovnih institucija Istoka i Zapada, javlja CNN.

Prema ljestvici World University Rankings za 2019. godinu objavljenoj u časopisu Times Higher Education, britanska sveučilišta Oxford i Cambridge nalaze se na prva dva mjesta. Američka sveučilišta dominiraju popisom najbolje rangiranih sveučilišta te su najzastupljenija unutar prvih sto visoko obrazovnih institucija. Tako se na trećem mjestu ljestvice nalazi američko sveučilište Stanford, na četvrtom Massachusetts Institute of Technology (MIT), a na petom California Institute of Technology.

Japan je druga najzastupljenija država na rang ljestvici nakon SAD-a sa svojih 103 sveučilišta koja su dospjela na popis.

Kina se uspinje na rang ljestvici

Tsinghua University iz Pekinga preteklo je prijašnje najbolje sveučilište u Aziji, National University of Singapore.

''Tsinghua sveučilište postiglo je tako dobre rezultate jer je ulagalo u nastavničko okruženje. Povećana su financijska izdvajanja, ali i broj dodijeljenih doktorata'', objašnjava se u Times Higher Educationu.

Sudeći prema faktoru utjecaja broja citata u bazi podataka Scopus, Kina bi kvalitetom svojih znanstvenih radova mogla dostići SAD sredinom 2020-ih godina, piše CNN.

Indija zaostaje

Sveučilišta u Indiji ne pokazuju toliko dobre rezultate kao ona u Japanu ili Kini. Ni jedno indijsko sveučilište nije se probilo na prvih 200 mjesta. Ipak, Indija je povećala broj svojih sveučilišta dospjelih na ljestvicu sa 42 prošle na 49 ove godine i time postala peta najzastupljenija država u svijetu na spomenutoj ljestvici.

Europska sveučilišta

Što se Europe tiče, među prvih 100 mjesta osam ih je iz Njemačke, od kojih je Sveučilište Ludvig Maksimilijan u Münchenu zauzelo 32. mjesto na ljestvici. Dva francuska sveučilišta, Paris Sciences et Lettres (PSL) i Sorbonne, i jedno belgijsko, KU Leuven, našla su se unutar prvih sto na rang ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta.

Hrvatska na začelju

World University Rankings analizira kvalitetu rada 1250 prijavljenih sveučilišta. Sveučilište u Splitu mnogo bolje kotira od zagrebačkog i nalazi se između 601. i 800. mjesta, a Sveučilište u Zagrebu između 801. i 1000. mjesta na ljestvici. Najbolja slovenska sveučilišta, Sveučilište u Ljubljani i Sveučilište u Mariboru, slično su rangirana kao i najbolja hrvatska sveučilišta i nalaze se između 601. i 1000. mjesta.

 

Cijelu rang ljestvicu najboljih svjetskih sveučilišta možete pogledati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara