"Ovo je najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu"

"Ovo je najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu"

NAČELNIK Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović u razgovoru za Index rekao je kako se radi o najvećoj tragediji u hrvatskom vatrogastvu, te da nema pravih riječi kako bi nešto rekao o toj tragediji.

> Među poginulima 17-godišnjak i dvojica 18-godišnjaka

> Njemački turisti krivce za požar na Velikom Kornatu "uhvatili na djelu" kamerom?

> Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije

> Proglašen nacionalni Dan žalosti zbog preminulih vatrogasaca

"O samom događaju ne mogu reći ništa konkretno jer nisam bio na toj intervenciji. Policijska istraga će  utvrditi činjenice i okolnosti koje su jučer bile na Kornatima" - rekao nam je Popović.

Na upit bi li ljudski faktor mogao biti uzrokom tragedije, Popović je kazao: "Ne mogu to komentirati. Lako je sada govoriti i pitati je li bila potrebna intervencija. Mogao bih tu postaviti i protupitanje: da se nije izašlo na teren kako bi onda javnost reagirala. Lako je govoriti: pa gorjela je obična trava, ta vatra mogla je za sat vremena stići do kuća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvučena tijela poginulih vatrogasaca

Tijela poginulih vatrogasaca poslijepodne su dopremljena na Odjel patologije splitske bolnice. Pročelnik GHSS-a Vinko Prizmić kazao je kako su u njihovu izvlačenju sudjelovali pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Splita, Šibenika i Zadra, te da su, budući da su bila oko 800 metara od obale na nepristupačnom terenu, morala biti izvučena uz pomoć helikoptera.

Poginuli su Dino Klarić (1974.), Ivica Crvelin (1955.), Ivan Marinović (1970.) iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, zatim 17-godišnji Marko Stančić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno, te Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, obojica rođeni 1988., iz DVD Vodice.

Petorica teško ozlijeđenih vatrogasaca koji su tijekom noći prebačeni u Zagreb su Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić iz DVD Tisno, Marinko Knežević iz JVP Šibenik i Karlo Ševerdija iz DVD Vodice. Dvojica lakše ozlijeđenih vatrogasaca ostali su na liječenju u zadarskoj Općoj bolnici. No, nakon što je nad njima proveden operativni zahvat, dvojica vatrogasaca iz zadraske su bolnice prevezeni u splitski Klinički centar u Firulama, koji ima posebno opremljen odjel za opekline.

Požar u potpunosti ugašen

Prema posljednjim informacijama iz OVZ-a Divulje, površina koju je zahvatio požar na Kornatima još uvijek nije poznata, a požar je u potpunosti ugašen.  Na terenu je do trenutka gašenja požara bio 31 gasitelj i jedan protupožarni zrakoplov. Požar je, kako nam kažu, bio cijelu noć aktivan.

A.H.
Foto: eZadar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara