"OVO JE NJENA ZADNJA ŠANSA" Kristina ima 5 godina i mora hitno na liječenje koje košta 1,3 mil. kuna

"OVO JE NJENA ZADNJA ŠANSA" Kristina ima 5 godina i mora hitno na liječenje koje košta 1,3 mil. kuna

Foto: Privatne fotografije

MALENA Kristina već 10. prosinca 2017. mora hitno otputovati u Barcelonu na liječenje, a za to joj je potrebno 170 tisuća eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna. Od jučer do danas u podne za Kristinu je prikupljeno tek 40 tisuća kuna. HZZO ne pokriva ni troškove liječenja niti smještaja jer se radi o eksperimentalnom lijeku.

"Kristina boluje od neuroblastoma. Liječi se od 2014. godine, kad je zaprimljena na odjel onkologije s dijagnozom neuroblastom 4 stupanj nadbubrežne žlijezde. Prošla je kemoterapije, zračenja, operaciju i dvaput transplantaciju matičnih stanica (2015. i 2016. godine). Godine 2016. došlo je do povrata bolesti - neuroblastom na glavi koji je metastazirao u trbušnu šupljinu.

S obzirom na to da su u Hrvatskoj iscrpljene sve mogućnosti liječenja, obitelj traži spas za malenu Kristinu. Našli su ga u hitnom odlasku na imunoterapiju u Španjolsku koja se pokazala uspješnom za ovu vrstu neuroblastoma, s obzirom na to da uništava i postojeće metastaze. Majka Željka je nezaposlena, a otac je na bolovanju te prima oko 3000 kn", objavila je Udruga Ljubav na djelu koja nam je poslala i izjavu Kristinina oca koju prenosimo u cijelosti:

"Naš se život pretvorio u pakao

Naša kćer, Kristina Hunjek, rođena je 18. siječnja 2013. u Daruvaru kao posve zdrava beba, vedra, vesela, razigrana, nasmijana.

U dobi od otprilike 9 mjeseci pojavili su joj se simptomi koju su upućivali da nešto nije u redu, imala je povećan trbuh, neobične kašaste stolice, no doktorica nas je uvjeravala da je sve u redu.

Kada je s godinu dana krenula u vrtić, neprestano je bila bolesna, imala viroze, prehlade, no doktori su nas opet uvjeravali da je to normalno za njenu dob i propisivali joj antibiotike.

A onda u lipnju 2014. Kristina je klonula, nije mogla stajati na nogama i dobila je visoku temperaturu 39,4. Iz pakračke bolnice vozilom su nas prevezli u zagrebačku zaraznu bolnicu, gdje su Kristini postavili dijagnozu od koje nam se cijeli svijet srušio.

Kristini je (tada u dobi od samo godinu i pol) dijagnosticiran visokorizični neuroblastom IV. stupnja - izrazito agresivni karcinom lijeve nadbubrežne žlijezde.

Od tog ljeta naš život se pretvorio u pakao i tada je počela naša dugotrajna i mukotrpna borba za njen život...

Do tada sam zamišljao da karcinom imaju samo stariji ljudi, ovako malene bebe to nikako.

Iz zagrebačke zarazne bolnice Kristina je prebačena na dječju onkologiju u Klaićevu bolnicu.

U Klaićevoj bolnici prošli smo brojne pretrage, operaciju, nekoliko ciklusa kemoterapija i raznih drugih postupaka i nakon toga su nam rekli da je Kristina zdrava.

Istovremeno sretni, ali i zabrinuti, vratili smo se nakon godinu i pol dana boravka u Zagrebu kući u Daruvar.


Barcelona je naša jedina i posljednja šansa

A onda početkom 2016. godine bolest se opet vratila, nakon 2 godine... Uslijedio je šok!

Bolest se vratila naglo, bez najave, bez pripreme i opet je srušila cijeli naš svijet, sve naše snove, nade...

Kristina je u Klaićevoj bolnici opet prošla brojne pretrage, nekoliko ciklusa kemoterapije, no ništa nije pomoglo, bolest je jača.

Liječnici su nam rekli da zbog svojih trenutnih nalaza Kristina, nažalost, nije kandidat za liječenje lijekom dinutuximab beta, čije financiranje je vlada odobrila ljetos ostaloj djeci u Klaićevoj oboljeloj od neuroblastoma i ta činjenica u potpunosti nas je dotukla.

No tada smo saznali za novu metodu liječenja djece oboljele od neuroblastoma lijekom HU3F8 na bazi imunoterapije u dječjoj bolnici Sant Joan de Deu (čita se San Hvan de Deu) u Barceloni.

Obratili smo se toj bolnici i oni su nam dali nadu da bi navedeni lijek mogao pomoći našoj Kristini, da bi joj mogao spasiti život.

To je naša jedina i posljednja šansa!

Tim lijekom liječi se već dvoje djece iz RH i rezultati se obećavajući!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liječenje tim lijekom stoji 149.575 eura i mi nemamo toliki novac da platimo taj lijek, a HZZO ne pokriva troškove liječenja tim lijekom. A treba će nam i novac za boravak u Barceloni za vrijeme liječenja koje se zasad prognozira na 6 mjeseci.

Ne možemo zbog novca odustati i jednostavno bespomoćno čekati

Problem je opet, kao i uvijek novac!

Zato je Udruga Ljubav na djelu pokrenula humanitarnu akciju pod nazivom 'Ljubav na djelu za Kristinu Hunjek' kojom ćemo pokušati prikupiti 170.000 eura kako bismo mogli pokriti troškove liječenja te troškove života za vrijeme liječenja u Barceloni.

Uplate za našu malenu Kristinu mogu se izvršiti na humanitarni žiro račun Udruge Ljubav na djelu, otvoren za Kristinu:

ŽR Udruge otvoren za humanitarnu akciju: Zaba IBAN: HR4123600001502212733

Supruga Željka i ja smo razgovarali i zaključili da ne možemo zbog novca odustati i jednostavno bespomoćno čekati kada će se život naše Kristine ugasiti!

Novac ne može i ne smije biti ispred života bilo kojeg ljudskog bića, a posebno ne malog djeteta!
Zato smo se odlučili boriti za nju!

Kad smo stigli u Zagreb u lipnju 2014., budući da nismo imali novca za smještaj, supruga je bila uz dijete u bolnici, ali za mene kao drugog roditelja tamo nije bilo mjesta. Spavao sam 3 tjedna u autu parkiranom u krugu bolnice na besplatnom parkiralištu. Ako treba spavat ću tako do kraja života samo da moje dijete dobije priliku otići na to liječenje i da joj se pokuša spasiti život.

Vremena nema puno i moramo biti brzi, svaki dan je presudan. Karcinom trenutno miruje i u toj fazi lijek se može primiti, no ako opet 'podivlja' sve je gotovo, za Kristinu više nema spasa!

Kristina je poželjela da joj sveti Nikola donese lijek koji će pomoći da vozi bicikl, da se igra s drugom djecom u parku i da se napokon vrati kući svojoj starijoj sestri Valentini od koje je veći dio svoga života zbog bolesti bila razdvojena.

Morali smo joj objasniti da je sveti Nikola star i da je vjerojatno zaboravio, no da će joj Djed Božićnjak sigurno donijeti taj lijek!

Kristina ima samo 5 godina i potrebna joj je Vaša pomoć!

Zato Vas molimo, pomozimo svi zajedno Kristini!

VINKO HUNJEK"

Očeva molba za pomoć by Index.hr on Scribd

Rješenje Grada Zagreba za akciju by Index.hr on Scribd

Predračun iz bolnice by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara