Ovo je organizator masakra na Šri Lanki. Bombaši su bili iz uglednih obitelji

Ovo je organizator masakra na Šri Lanki. Bombaši su bili iz uglednih obitelji
Foto: Twitter

Predsjednik Šri Lanke zatražio je ostavke ministra obrane i šefa policije  

SHIRAL Lakthilaka, savjetnik predsjednika Šri Lanke, izjavio je za CNN da je glavni organizator terorističkih napada bio Inshan Seelavan, jedan od bombaša samoubojica koji je u nedjelju detonirao eksploziv u hotelu Shangri-La.

Drugi dužnosnici ovog su utorka imenovali radikalnog ekstremista Zahrana Hashima ključnom osobom u organizaciji terorističkih napada.

Predsjednik traži ostavke

Lakthilaka, savjetnik predsjednika Maithripale Sirisene, izjavio je za CNN kako su razorili cijelu terorističku mrežu, dok su pak drugi dužnosnici upozorili kako su neki osumnjičenici za napad još uvijek na slobodi.

"Najvažnije je istražiti kako je došlo do ove razine radikalizacije", rekao je Lakthilaka.

Prema najnovijim informacijama, predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena zatražio je ostavku ministra obrane, Hemasirija Fernandoa i glavnog inspektora policije Pujitha Jayasundare zbog pogrešnog postupanja s informacijama o mogućim terorističkim napadima, do kojih je kasnije i došlo ove nedjelje, na Uskrs, piše CNN.

Primili upozorenja

Koliko je poznato, sigurnosne službe Šri Lanke primile su prije samog terorističkog čina nekoliko upozorenja o mogućem napadu, uključujući i dopis koji je bio upućen glavnom inspektoru policije, ali nisu poduzele nikakve značajne mjere predostrožnosti i zaštite.

"4. travnja dobili smo informacije o mogućim napadima", rekao je ministar zdravstva Šri Lanke Rajitha Senaratne novinarima u ime vlade. "Premijer države nije bio obaviješten o tome", dodao je.

Hemasiri Fernando izjavio je kako su informacije koje su dobili sugerirale tek jedan ili dva moguća napada te da je ovo što se dogodilo u nedjelju bilo skroz neočekivano.

Lakthilaka je potvrdio za CNN kako je predsjednik zatražio ostavke jednog od ministara obrane i šefa policije, no dodao je kako predsjednik nema ustavne ovlasti smijeniti šefa policije.

Upozorio ih član ISIS-a

Kao što smo već napisali, obavještajna služba Šri Lanke primila je više dojava o mogućim napadima. Između ostalog, informacije o njima saznala je i od osobe za koju se sumnjičilo da pripada ISIS-u, doznaje CNN.

Tjednima prije napada, Delhi je Šri Lanki proslijedio saznanja dobivena tijekom ispitivanja čovjeka za kojeg se sumnjičilo da je član ISIS-a, a koji je bio uhićen u Indiji.

Osumnjičeni je istražiteljima dao ime Zahrana Hashima kojeg je obučavao u Šri Lanki, a koji je bio povezan s lokalnom ekstremističkom skupinom koja je bila umiješana u bombaške napade. 

ISIS, koji je preuzeo odgovornost za pokolj koji se dogodio ove nedjelje, objavio je u utorak video snimku navodnih napadača, a državne službe identificirale su među njima i Zahrana Hashima.

U priopćenju koje je objavila novinska agencija Amaq, povezana s ISIS-om, skupina je priopćila kako su napadači bili "borci Islamske države".

Dopis o mogućim napadima

Zamjenik glavnog inspektora policije Šri Lanke 11. travnja primio je i potpisao dopis u kojem se spominje ime Zahrana Hashima, piše CNN.

"Određena strana obavještajna služba izvijestila je da vođa NTJ-a, Mohamed Cassim Mohamed Zahran, također poznat kao Zahran Hashim i njegovi sljedbenici planiraju samoubilačke napade u Šri Lanki", navodi se u dopisu. 

Prema informacijama CNN-a, dopis su primile sigurnosne službe i neka ministarstva Šri Lanke.

Broj mrtvih porastao na 359, otkriveni detalji o napadačima

Policija Šri Lanke otkrila je za CNN kako je broj mrtvih iz napada na Uskrs s 321 porastao na 359 osoba. 

Dosad je identificirano osmero bombaša koji su se raznijeli, a među njima je bio i bračni par, objavila je policija. Uhićeno je 60 ljudi, 32 ih je završilo u pritvoru. Svi su državljani Šri Lanke. 

Većina bombaša bila dobro obrazovana

Jedan od bombaša samoubojica studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski u Australiju te se vratio na Šri Lanku. Zamjenik ministra obrane otkrio je i kako je većina bombaša bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi.

"Financijski su bili relativno neovisni i njihove obitelji su bila financijski stabilne", dodao je.

Sigurnosni izvori iz Velike Britanije izjavili su u srijedu za CNN da je jedan od bombaša samoubojica, Abdul Lathief Jameel Mohamed, studirao na jugoistoku Engleske 2006. i 2007. godine.

Bombaši iz uglednih obitelji

Prema najnovijim informacijama, dvojica bombaša samoubojica bili su članovi istaknute obitelji u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Braća Imsath Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim sinovi su trgovca začinima Mohameda Ibrahima. Mohamed Ibrahim vlasnik je i osnivač kompanije Ishana Exports sa sjedištem u Colombu, koja se na svojoj internet stranici reklamira kao "najveći izvoznik začina iz Šri Lanke od 2006. godine".

Policija je ubrzo nakon napada pritvorila Ibrahima, no za sada protiv njega nije podignuta optužnica.

RAZVOJ DOGAĐAJA SA ŠRI LANKE PRATITE NA INDEXU NA OVOM LINKU.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz teror na Šri Lanki instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Teror na Šri Lanki

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara