Ovo je proslava Dana državnosti na Markovom trgu, Plenković i Njonjo imaju zastavice

Ovo je proslava Dana državnosti na Markovom trgu, Plenković i Njonjo imaju zastavice
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, screenshot: N1

NA MARKOVOM trgu u podne je započela središnja svečanost povodom Dana državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja. 

Na Markovom trgu su se okupili članovi i službenici vlade, a građana se skupilo otprilike jednako toliko, ni stotinjak. Na svečanosti nije bilo predsjednika Zorana Milanovića koji bojkotira veći dio obilježavanja Dana državnosti zbog neslaganja s promjenom njegova datuma, a sudjelovao je tek u polaganju vijenaca jutros na Mirogoju.

> Nakon 19 godina Dan državnosti je danas, 30. svibnja. Milanović će ga bojkotirati

> Milanović Plenkoviću: Kupio si glasove žetonima i sad radiš ovo jer možeš

Na početku svečanosti održan je prelet MiG-ova. Zatim je izvedena himna. 

Premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković, ministri i potpredsjednik sabora Željko Reiner poredani su ispred zgrade, dok je sredina trga prazna. S druge strane Markova trga su rijetki građani. 

Nakon himne koju je izvela Radojka Šverko i minute šutnje pročitana su imena najviših državnih dužnosnika koji su dobili mlak pljesak, a onda je pred Plenkovićem održana počasna smotra Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.

Na kraju je na Markov trg stigla klapa i otpjevala "Croatio, iz duše te ljubim" što je i dobilo najveći pljesak okupljenih.

Na samom kraju svečanosti održan je defile Kravat pukovnije, također pred vrhom vlasti.

Pogledajte kako je to izgledalo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara