Ovo je teoretičar zavjera koji je podmetnuo požar u Kaliforniji

Ovo je teoretičar zavjera koji je podmetnuo požar u Kaliforniji
Foto: Cleveland National Forest/Twitter

KALIFORNIJSKA policija uhitila je prekjučer muškarca koji je podmetnuo jedan od požara u toj američkoj saveznoj državi. 51-godišnji Forrest Gordon Clark dobio je dvije kaznene prijave za podmetanje požara i jednu za prijetnju terorizmom.

>> Dim od epskog požara u Kaliforniji širi se 5000 kilometara daleko, do New Yorka

Clark je, naime, poslao SMS lokalnom vatrogastvu u kojoj mu je poručio da će to područje "gorjeti kao što su isplanirali". Nije jasno na koga je osim sebe pritom mislio.

Clark je podmetnuo tzv. "Sveti požar" u južnoj Kaliforniji, nazvan po obližnjoj Santa Anni. "Sveti požar" jedan od čak 18 koji trenutno haraju tom saveznom državom već je spalio više od 18 tisuća hektara tla i natjerao preko 20 tisuća stanovnika na bijeg iz svojih domova.

 

 

Mentalni bolesnik i teoretičar zavjera

Clarke nije iznio policiji motiv za svoj sumanuti čin, ali poznato je ima dugogodišnju povijest mentalne bolesti, javlja Washington Post. Još se 1996. prisilno liječio u psihijatrijskom centru, a među ostalim, vjerovao je da može čitati misli drugima. 

Usto, posebno je zanimljivo, ali i zabrinjavajuće, da je Clark bio opsjednut teorijama zavjera, što njegova aktivnost na društvenim mrežama zorno pokazuje. 

 

 

Novinarka Forbesa specijalizirana za antidržavni ekstremizam, JJ MacNab, otkrila je, istražujući njegov Facebook profil, da je Clark vjerovao i širio teoriju zavjere o tzv. QAnonu, odnosno fantomskoj globalnoj zavjeri "duboke države" i međunarodne pedofilske mreže koja želi srušiti Donalda Trumpa.

>> Američki teoretičar zavjera zabranjen na YouTubeu, Facebooku i iTunesu

Osim toga, promovirao je, među ostalima, teorije o napadima "lažne zastave" (eng. false flag") - prema kojima su pokolj djece u školi Sandy Hook, teroristički napad 11. 9. i brojni drugi lažirani, kao i onu o tzv. Agendi 21 prema kojoj UN želi dokinuti suverenitet SAD-a. 

Clark je, sudeći po njegovom Facebooku, bio i veliki fan najpoznatijeg američkog teoretičara zavjera Alexa Jonesa i njegovog medija InfoWars, koji je nedavno zabranjen na Facebooku, YouTubeu i iTunesu. Osim toga, ne čudi previše da je ovaj piroman širio i teorije zavjera o - požarima u Kaliforniji.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara