Ovo je učiteljica engleskog. Šuičin govor reći će vam sve o hrvatskim školama

Ovo je učiteljica engleskog. Šuičin govor reći će vam sve o hrvatskim školama
Foto: Hina, Screenshot: Dubravka Šuica

HDZ-ova Dubravka Šuica kandidatkinja je za potpredsjednicu Europske komisije.

Danas nešto nakon 18:30 počelo je saslušanje, nakon kojeg će Odbor za ustavna pitanja EP-a odlučiti hoće li podržati njenu kandidaturu.

Dubravka Šuica na pitanja članova odbora odgovarala je na engleskom jeziku koji joj, u najmanju ruku, ne ide najbolje.

Naime, Dubravka Šuica je profesorica engleskog jezika koja je godinama radila u raznim školama. Osim toga, Šuica je već godinama u Bruxellesu, gdje se svakodnevno suočava s razgovorom na engleskom jeziku.

Godinama predavala u školama

Šuičin engleski nije nimalo fluidan, govori isprekidano, zamuckuje i često traži riječi. Potpuno poražavajuće za nekoga tko je, ponavljamo, završio studij engleskog jezika i godinama podučavao učenike. Uostalom, poslušajte.

Šuica je, jasno, biografiju objavljenu na svojim službenim stranicama ukrasila diplomom i svim radnim mjestima na kojima je mladima prenosila svoje znanje.

Profesorica engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika postala je 1981. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U biografiji spominje i pohađanje škole jezika na Sveučilištu u Buffalu.

Na posao nije dugo čekala. Iste godine kad je diplomirala, dobila je posao u Osnovnoj školi Lapad u Dubrovniku. Tamo je mlade engleskom i njemačkom jeziku podučavala do 1988. godine. Tada je te jezike predavala u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje u Dubrovniku. Od 1990. do 1992. godine predavala je engleski i njemački u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Onda je dvije godine bila asistentica na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Od 1994. do 2000. godine bila je profesorica na Veleučilištu u Dubrovniku.

Nakon toga postala je ravnateljica, a onda i gradonačelnica pa novije generacije nisu dobile priliku da ih Šuica podučava stranim jezicima. Nakon što je postala gradonačelnica, njena politička karijera u HDZ-u doživjela je strelovit uspon te je, kako vidimo, dovela pred mjesto potpredsjednice Europske komisije.

Njen katastrofalno loš engleski govori nešto o Šuici, ali još više o državi, fakultetima i školama u kojima je osoba s ovakvim engleskim predavala.

 

Tri sata dosadnih pitanja i odgovora

Osim što je demonstrirala ono što se kolokvijalno zove "russian english", Šuica je na ispitivanju tri sata odgovarala na monotona i često bezvezna pitanja članova Odbora za ustavna pitanja EP-a.

Bilo je tu nešto malo škakljivih pitanja poput abortusa, seksualnih manjina i slično, no Šuica se na svako od tih pitanja potrudila dati nekonkretan odgovor, a članovi Odbora nisu se trudili dublje ući u tematiku i inzistirati na konkretnijim odgovorima.

U cijela tri sata postavili su joj tek jedno pitanje o porijeklu njene višemilijunske imovine.

>> VIDEO Gotovo saslušanje, Šuici u tri sata postavili jedno pitanje o imovini

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara