Ovo je zabavno, HDZ-ov ministar tvrdi da su građani sve zadovoljniji radom uhljeba. Jeste li?

Ovo je zabavno, HDZ-ov ministar tvrdi da su građani sve zadovoljniji radom uhljeba. Jeste li?

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

MINISTAR uprave Lovre Kuščević uvjeren je da državni službenici rade dobar posao, odnosno da su građani sve zadovoljniji njihovim radom. Nije to prvi put da Kuščević hvali državne službenike među kojima ima velik broj političkih parazita i uhljeba, jednom ih je prilikom čak usporedio sa zaposlenicima Microsofta.

"Ne bih rekao da sustav košta jer ljudi rade. Koliko koštaju Microsoft, njegovi zaposlenici? Mi radimo i svi dužnosnici rade svoj posao i zarađuju svoju plaću", kazao je Kuščević u rujnu prošle godine na Novoj TV pravdajući preskupi državni aparat.

Nije stoga čudno da su mediji iz Kuščevićeva ministarstva danas primili priopćenje koje nosi boldani naslov "Građani sve zadovoljniji radom državnih službenika".

 

Kako Kuščević i njegovi suradnici iz ministarstva znaju da su građani zadovoljni? Pa po tome, obrazlažu u priopćenju, što primaju sve manje pritužbi.

Manje pritužbi

Priopćenje, da ne duljimo, prenosimo u nastavku.

"Ministarstvo uprave, na temelju prikupljenih pojedinačnih izvješća jednom godišnje priprema izvješće o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika koja se redovito objavljuju na stranicama Ministarstva od 2010. godine (za 2009. godinu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2011. godine, kada je Vlada Republike Hrvatske donijela trenutno važeći Etički kodeks državnih službenika, izvješća o pritužbama uključuju i podatke o pritužbama podnesenim i riješenim i u pravosudnim tijelima.

Iz podnesenih izvješća vidljiv je pad broja podnesenih pritužaba u razdoblju između 2015. i 2017. godine za 31,52% što predstavlja pozitivan pomak u odnosu na etično ponašanje i postupanje državnih službenika (2015. 425 pritužbi, 2016. 333 pritužbe i 2017. 291 pritužba).

Ministar Kuščević naglašava kako svi dužnosnici i službenici moraju biti na raspolaganju svojim sugrađanima. Ta svijest se podiže i Ministarstvo uprave je pokrenulo kampanju "Tu smo zbog Vas“ kojom će potaknuti djelatnike državne uprave i službenike da budu otvoreni prema građanima te da im pomažu u ispunjavanju njihovih potreba.

Od 2016. godine, Ministarstvo uprave omogućilo je i pisanje pohvala na rad državnih službenika, a u odnosu na prošlu godinu, broj pohvala se povećao za 21%.
Trajna nastojanja Ministarstva uprave usmjerena prema osvještavanju državnih službenika ali i svih ostalih zaposlenika javnog sektora o važnosti postupanja u skladu pravilima integriteta prepoznata su od strane građana Republike Hrvatske, što je vidljivo iz godišnjih izvještaja o pritužbama, odnosno u padu pritužbi podnesenih zbog mogućeg neetičnog ponašanja državnih službenika", stoji u priopćenju u kojem su još ljude pozvali da im jave ako im što smeta.

"Ministarstvo uprave ovim putem poziva sve naše građane da svoje pohvale i pritužbe upute na adrese Ministarstva, a više informacija o načinima podnošenja pohvala i pritužbi na etično/neetično ponašanje državnih službenika možete pročitati na poveznici", stoji u priopćenju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara