Ovo je zadnji brod Uljanika: Prvi polarni i istraživački kruzer na svijetu

Ovo je zadnji brod Uljanika: Prvi polarni i istraživački kruzer na svijetu
Foto: Duško Marušić/Pixsell

S DVA sata kašnjenja, polarni kruzer Scenic Eclipse, posljednji brod porinut s Uljanikovih navoza, jučer je malo poslije 20 sati isplovio iz pulske luke.

Taj je brod uspio nekako preživjeti sve potrese i urušavanje Uljanika s obzirom na to da je upravo novogradnja 530 zadnji brod koji je prije proglašenja stečaja porinut s navoza na Uljanikovom otoku i prvi koji je usprkos stečaju dovršen i u konačnici i isplovio iz Pule.

Prvi polarni i istraživački brod na svijetu

Prema najavama, velebni kruzer, inače prvi polarni i istraživački brod na svijetu, za oko pola mjeseca primit će prve turiste, a isplovio je iz pulske luke nakon što su uspješno obavljena sva testiranja opreme i ponašanja na moru. Brod čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna eura, u more je porinut neposredno nakon prve najave štrajka u Uljaniku, zadnjeg dana siječnja 2018. godine, i bio je zadnji u seriji triju spektakularnih prototipova koji su se u istom trenutku našli na opremnim obalama pulskog škvera.

"Nekada se kod takvih situacija slavilo i nazdravljalo kao dokaz uspješnosti pulskog brodogradilišta. Danas smo pak svi tužni i upravo se tuga i jad osjeća u zraku", izjavio je za Hinu predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac dodavši kako su nekada na ovakav događaji dolazili državni dužnosnici koji su sada, kako je rekao, "digli ruke od Uljanika i brodogradnje".

Hadžić: Brodovlasnik Glen Moroney želi u Uljaniku graditi još pet brodova

S druge strane, član Vjerovničkog vijeća Uljanik Brodogradilišta Samir Hadžić potvrdio je da brodovlasnik Glen Moroney želi u Uljaniku graditi još pet brodova.

"Razgovarao sam danas s gospodinom Moroneyjem koji je iznimno zadovoljan izgrađenim brodom, a koliko je zadovoljan, ponajbolje govori činjenica da mu je sada želja u Uljaniku izgraditi još pet brodova. No to će sad sve ovisiti o resornom Ministarstvu i vladi", kazao je Hadžić.  

Inače, zanimljivo je da će kuma broda biti oskarovka Helen Mirren, jedna od najcjenjenijih glumica današnjice, na svečanosti krštenja koje je za 10. rujna ove godine zakazano u New Yorku. Tu vijest objavio je u petak osnivač i predsjednik uprave kompanije Glen Moroney, koji je kazao kako je jedinstven brod kakav je Scenic Eclipse u ulozi kume jednostavno morao imati jednu jednako tako jedinstvenu osobu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara