Ovo su bile najluđe četiri godine u Saboru: Pogledajte 10 nezaboravnih trenutaka

Ovo su bile najluđe četiri godine u Saboru: Pogledajte 10 nezaboravnih trenutaka

Screenshoot: YouTube

NI U ŠESTOM sazivu Hrvatskog sabora nismo svjedočili fizičkim obračunima kakve gledamo u televizijskim razmjenama iz svijeta, ali bez dlake na jeziku može se reći da je bio najžešći u 21 godini parlamentarizma u Hrvata.

Bilo je scena za podulji dokumentarac: od pobješnjelog Vladimira Šeksa kako trga psihijatrijsku uputnicu koju mu je donio HDSSB-ov Dinko Burić, do govora Željka Jovanovića o vrhu HDZ-a kao zločinačkoj organizaciji, prekinutog povikom jednog HDZ-ovca "konjino jedna!"

Nije se prezalo ni od uvreda na račun fizičkog izgleda. HDZ-ov saborski prvak u primitivizmu i šovinizmu Josip Đakić prilično se iznervirao što je Nenad Stazić(SDP) s podsmijehom pratio jedno njegovo izlaganje. "Smijete se ko kreten! A tako i izgledate", poručio je Đakić Staziću, nakon čega mu je stranački kolega i potpredsjednik Sabora Šeks dodijelio samo opomenu.

Ništa manje ljut nije bio ni istarski gromovnik Damir Kajin tijekom rasprave o ustavnom zakonu o braniteljima. Iz saborskih klupa provocirao ga je nekadašnji sindikalist Boris Kunst (HDZ), upitavši ga u jednom trenutku - što me gledaš? 

"Što te gledam? To govori svojoj ženi doma...djeci! To je sramota!", vratio mu je iznervirani Kajin.

Još jedan Kajinov trenutak za pamćenje bio je "fajt" s Vladimirom Šeksom. IDS-ovac je odužio govor o katastrofalnom gospodarskom stanju u zemlji, a kad mu je Šeks naredio da odstupi s govornice, Kajin se požalio da ne mora "odmah ujedati kao škorpion". Usporedba sa životinjama vam je jako prispodobna, pogledajte se u ogledalo", kazao je Šeks, a polemika je okončana Kajinovom opaskom "e, pa, ljepši sam od vas!"

U saborske anale ušlo je i nadvikivanje Dinka Burića s Ivan Jarnjakom. HDZ-ovac je drekom pokušao prekinuti vatrenog Burića, da bi ovaj, u jednom trenutku, posegnuo za novčanikom i pokazao Jarnjaku - žuti karton! "Vi mene toliko motate u ovome, da ću vam dati žuti karton. Iduću put, na izborima, dobit ćete crveni", kazao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu iskre nisu ni približno frcale kao između Burića i Šeksa, saborskih neprijatelja u kategoriji Lexa Luthora i Supermana. "Vaša zabrinjavajuća razina nervoze u zadnje vrijeme, mene sad, ne kao zastupnika nego kao liječnika, dovodi do zaključka da vam uputim jednu uputnicu za psihijatrijsku pomoć", poručio je Burić s govornice, da bi zajapureni Šeks uputnicu razderao u "paramparčad". Burića je nekoliko puta u ovom sazivu izbacio iz parlamenta.

A da Šeks nije uvijek bio baš trezven, pokazuje i gaf s bivšim ministrom financija Ivan Šukerom, koji je nakon rekonstrukcije Kosoričine Vlade preselio u saborske klupe. Šeks ga je, dajući mu riječ, prekrstio u nogometaša - Davora Šukera!

Već u startu, na konstituirajućoj sjednici 11. siječnja 2008. moglo se predvidjeti da ćemo u ovom sazivu  Sabora svašta gledati i slušati. Zoran Vinković, u to vrijeme član SDP-a, zatražio je da se jednom zastupniku HDZ-a dodijeli opomena, a predsjednik Sabora Luka Bebić, zaboravivši da mu je mikrofon uključen, promrmljao je prema Vinkoviću "ajde budalo, sidi".

Sljedeći video više nalikuje prepirci dalmatinskih penzionera na partiji balota, nego polemici u parlamentu. Pokačili su se Jarnjak i Šeks s Bebićem, koji ih, tvrdili su, nije dovoljno obranio od verbalnih napada Dinka Burića. Uvrijeđeni Bebić Jarnjaku je poručio "nećeš ti ni ni'ko drugi govorit' meni kako ću vodit' Sabor", a Šeks je napustio Sabor uz riječi - nećeš dugo. Istog popodneva sastalo se uže vodstvo HDZ-a, Bebić nije bio pozvan, a duhovitim se pokazao Andrija Hebrang. "Idem na mirovnu konferenciju", izjavio je novinarima, na upit što će biti sa strankom nakon svađe trijumvirata Šeks - Jarnjak - Bebić.

Zadnje četiri godine u Saboru uvjerljivo najpamtljivije nastupe imali su HDSSB-ovci. Mnogi će reći da su uglavnom bili redikulozni, ali su se njihove akcije komentirale i, još važnije - dobivale javnu pažnju. HDSSB-ovac Boro Grubišić na jednoj je sjednici, kad mu se isključio mikrofon, od kolege uzeo megafon i nastavio govoriti

"Nemojte uvodit' neke novitete ode u Saboru. Dajte molim vas, uključite se i završite raspravu", upozorio ga je Bebić. Sudeći po snimci, HDSSB-ovci su namjerno sami sebi isključili mikrofon, ne bi li se dokopali još koje televizijske minute i novinskog retka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara