Ovo su demokrati koji žele biti protukandidati Trumpu na izborima

Ovo su demokrati koji žele biti protukandidati Trumpu na izborima
Foto: EPA

NEŠTO manje od dvije godine prije američkih predsjedničkih izbora, prilična je gužva među demokratima koji pretendiraju na stranačku nominaciju i zaustavljanje aktualnog predsjednik SAD-a u osvajanju drugog mandata.

Senatorica iz Kalifornije Kamala Harris zadnja je u nizu demokrata koji su objavili kandidaturu za nominaciju. Ona se u ponedjeljak priključila sve većoj skupini demokratskih pretendenata koji bi željeli spriječiti ostanak Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

"Budućnost naše zemlje ovisi o vama i milijunima nas drugih koji dižemo glas kako bismo obranili američke vrijednosti", rekla je Harris u videoporuci postavljenoj na Twitter. "Stoga sam kandidatkinja za predsjednicu SAD-a."

Pedesetčetverogodišnja Harris izabrala je dan kojim se obilježava rođenje Martina Luthera Kinga kako bi objavila svoju kandidaturu. Simbolično za ženu koja je kći useljenika koji su sudjelovali u pokretu za građanska prava.

Kada bi došla do kraja - a za to mora odnijeti pobjedu na demokratskim predizborima - bila bi prva žena na mjestu predsjednika SAD-a. Naravno, i prva crnkinja. 

Međutim, to ne bi bilo prvi put da Harris bude preteča u nečemu.

Nakon dva mandata tužiteljice San Francisca (2004. - 2011.) izabrana je dvaput za glavnu tužiteljicu Kalifornije (2011. - 2017.) postavši tako prva žena i prva tamnoputa osoba na čelu pravosudnih službi najmnogoljudnije američke države.

Harris je započela prvi mandat senatorice upravo kada i Trump svoj predsjednički mandat. Polažući prisegu u Washingtonu u siječnju 2017. postala je tek druga crna senatorica u povijesti SAD-a.

U ponedjeljak popodne obratila se novinarima na sveučilištu Howard u Washingtonu i optužila Trumpa "da Amerikance drži taocima svog oholog projekta koji naziva zidom".

Američka administracija već je 32 dana djelomično paralizirana jer Trump traži da proračun uključi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, čemu se demokrati protive.

Mnogo kandidata 

Harris je odrasla u Oaklandu, šezdesetih prošlog stoljeća. Rado govori o svom ocu Donaldu, "poštovanom ekonomistu" rođenom na Jamajci i majci koja je s 19 godina došla iz Indije studirati u Ameriku i postala "cijenjena znanstvenica na polju borbe protiv raka".

Nakon što su joj se roditelji rastali u dobi kad je imala pet godina, Kamala Harris ostala je s majkom koja je podigla i njezinu mlađu sestru Mayu, odvjetnicu koja je bila savjetnica Hillary Clinton u predsjedničkoj kampanji 2016.

Dvadeset i dva mjeseca uoči izbora, među demokratima je mnogo pretendenata na mjesto predsjednika SAD-a. Neki su to javno objavili, a o nekima se naveliko nagađa. 

Senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa, žestoka kritičarka Donalda Trumpa, objavila je kandidaturu u prosincu.

Učinili su to i bivši gradonačelnik San Antonija i bivši ministar u administraciji Baraka Obame Julian Castro, senatorica iz New Yorka Kirsten Gillibrand, stup kampanje MeToo, kao i mlada zastupnica u Kongresu i bivša vojnikinja Tulsi Gabbard s Havaja.

Među kandidatima za koje se naveliko piše da im se mogli pridružiti su i senator Bernie Sanders, protukandidat Hillary Clinton iz 2016., karizmatični teksaški četrdesetogodišnjak Beto O'Rourke, crni senator Cory Booker, bivši potpredsjednik Joe Biden i bivši njujorški gradonačelnik milijarder Michael Bloomberg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara