Ozračeno šest slovenskih radnika koji su popravljali Krško

ŠEST radnika ozlijeđeno je pri popravcima Nuklearne elektrane Krško, koja je nedavno morala biti zatvorena zbog problema sa sustavom hlađenja, piše austrijski ORF, pozivajući se na nove slovenske besplatne novine "Žurnal 24".

Ozračeni radnici

Radnici su ozračeni dok su vršili popravke na sustavu hlađenja, a iz Uprave za zaštitu od zračenja iz Ljubljane potvrđeno je kako je došlo do zračenja. "Radnici pri popravku nisu nosili zaštitna odjela, da bi lakše i brže došli do mjesta koje je trebalo popraviti", stoji u tekstu.

Damijan Skrk, ravnatelj Uprave, dodao je: "Doza je minimalna. Iznosi 0,6 milisiverta, što je jednako dozi zračenja kojoj se izlaže putnik na dugom letu zrakoplovom".

Granična vrijednost iznosi 0,2 milisiverta godišnje, rekao je Skrk OFR-u. Radnike su poslali na odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovorica NE Krško rekla je za AFP kako nijedan od radnika koji su radili na popravku "nije bio izložen povišenoj razini radijacije, odnosno onoj koja ne odgovara zakonskim normama" te kako je "razina radijacije bila u dopuštenim okvirima".

"Od muhe napravili slona"

"Slovenske vlasti su ljute zbog negativnog naslova u besplatnim novinama, naslova 'Kontaminirani'. Kažu da se to od muhe napravilo slona", piše ORF.

Panika oko Krškog nastala je 4. lipnja, kad je Europska komisija poslala upozorenje oko kvara na toj nuklearki. Uskoro je javnost smirena, kad se objavilo kako se radi o manjem kvaru na ventilu jednog sustava za hlađenje na nuklearnom reaktoru. Kvar je popravljen 9. lipnja.

F.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara