Ožujak u Hrvatskoj malo topliji i puno sušniji

OŽUJAK u Hrvatskoj bio je krajnje sušan, malo topliji i s manje dana pod snježnim pokrivačem od tridesetogodišnjeg prosjeka, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Samo su oko Komiže i Visa pale uobičajene količine kiše. U cijelom Primorju i Slavoniji bilo je vrlo sušno, dok je u sjeverazapadnim dijelovima bilo ekstremeno sušno. U Varažinu je palo svega 4 posto uobičajenog prosjeka oborina za ožujak.

Većina Hrvatske imala je prošli mjesec normalne temperature, osim u Bjelovaru gdje je srednja mjesečna temeperatura bila 1,7 stupnjeva viša od tridesetogodišnjeg prosjeka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod snježnim pokrivačem čitav mjesec bio je samo Zavižan, dok se je u Gospiću zadržao 9 dana, u Ogulinu 5, Varaždinu 3 a u Zagrebu, Maksimiru, i po Slavoniji po jedan, što je manje od prosjeka.

Za klimu je sve "uobičajnije" da se kreće u odstupanjima, upozoravaju stručnjaci te pozivaju javnost da izbjegava uporabu fosilnih goriva koja proizvode učinak staklenika.

Svjetska meteorološka organizacija predvidjela je da bi globalna klima tijekom 21. stoljeća mogla porasti između 1,5 i 5,8 stupnjeva celzijusa, što je uvelike određeno prirodnim trendovima, ali i ljudskim djelovanjem na okoliš.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara