Pacijenti iz spaljene beogradske bolnice: "Mislili smo da nećemo preživjeti"

Tekst: N.Š.

"TOLIKO sam se uplašio da sam mislio da ću ponovo doživjeti srčani udar", riječi su jednog od pacijenata beogradske bolnice Dr. Dragiša Mišović, gdje je u subotu navečer izbio požar zbog čega je evakuirano oko 280 pacijenata, javlja Press.

Iako je izgorjelo 1.200 četvornih metara krova i napravljena je velika materijalna šteta, nije bilo žrtava. Svi su pacijenti, zahvaljujući akciji vatrogasaca, policije i liječnika, evakuirani i prebačeni u ostale beogradske bolnice bez posljedica po njihovo fizičko zdravlje. Spašena je i sva medicinska dokumentacija.

"Da je moj sin bio tamo, ne bi mi tako pomogao"

"Strašno je bilo, sav taj dim, vatra... Kako se ne bih uplašila?! Uplašila sam se na smrt! Osoblje, i tamo i ovdje, i oni u Hitnoj pomoći, ne zna se tko je više trčao. Svaka im čast i hvala im do neba. Da je moj sin bio tamo, ne bi mi tako pomogao", rekla je 67-godišnja pacijentica Grozdana Tanacković.

Mnoge je pacijente uhvatila panika kad su vidjeli kako medicinsko osoblje na nosilima iznosi pacijente u dvorište pa su mislili su da neće preživjeti.

"Sve se događalo tako brzo da se nisam stigla uplašiti"

"Liječnici iznose ljude na nosilima, na travnjaku ispred zgrade bolesnici leže na klupama, na zemlji, veliki broj nekih ljudi, policije, vatrogasaca, buka sa svih strana... Toliko sam se uplašio da sam mislio da ću ponovo doživjeti srčani udar. Ali sve se dobro završilo i mene su u vozilu Hitne pomoći prebacili na Hitnu", rekao je 70-godišnji Mirko Palanački koji je u bolnici bio zbog težeg infarkta te je čekao operaciju.

Na sreću neki od pacijenata su bili pod utjecajem jakih lijekova i nisu osjetili nikakav strah.

"Na nosilima su me iznijeli u dvorište, stavili u kombi i dovezli u Hitnu. Sve se događalo tako brzo da se nisam stigla uplašiti. Ali bilo je gužve, panike, vidjela sam dim i da na četvrtom katu krov gori. Ja sam ležala na prvom koji je bio pun vode od gašenja požara", rekla je 78-godišnja Zoka Popović koja je tu večer dobila tabletu za spavanje.

Neispravne elektroinstalacije

Policija smatra da su požar uzrokovale neispravne elektroinstalacije na četvrtom katu bolnice, gdje je požar i počeo.

"Električne instalacije su glavni smjer istrage, jer je prostor u kojemu je izbio požar bio potpuno renoviran i sređen. Tamo nije bilo nikakvih drugih uređaja ili grijalica, niti medicinskih aparata koji bi mogli izazvati požar. Očekujemo da istraga bude vrlo brzo završena", rekao je za Press izvor iz vrha policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara