Pack kritizira međunarodnu zajednicu zbog položaja Hrvata u BiH

Pack kritizira međunarodnu zajednicu zbog položaja Hrvata u BiH
PREDSJEDNICA komisije parlamenta Europske unije za jugoistočnu Europu Doris Pack optužila je međunarodnu zajednicu da nema dovoljno razumijevanja za prava Hrvata u BiH, u intervjuu što ga donosi mostarski dnevnik.

´U Federaciji BiH Bošnjaci su skoro općenita većina, a Hrvati se smatraju svedenima na manjinu i imaju manje prava, jer ih je brojčano manje. Nastojanja da očuvaju svoj kulturološki identitet su propala jer međunarodna zajednica nema dovoljno razumijevanja za to´, izjavila je Doris Pack u intervjuu današnjem mostarskom ´Dnevnom listu´.

Ona je istaknula kako je neporeciva činjenica da su Srbi dobili više teritorija nego što su imali prije, te da su oni ´tzv. Republiku Srpsku´ pretvorili u pravu republiku sa statusom sličnim državnome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Upad u Hercegovačku banku u Mostaru (u proljeće 2001. godine) - naručen od Ureda visokog predstavnika (OHR), koji su izvršili bošnjački policajci s maskama na glavama i pod zaštitom SFOR-ovih vojnika, bio je ponižavajući za Hrvate´, rekla je Doris Pack, a prenosi dnevni list.

Ona je dodala kako je sigurna da se OHR nikada ne bi usudio učiniti takvo što u Sarajevu ili Banjoj Luci.

Doris Pack je jedna od rijetkih političarki sa Zapada koja otvoreno govori o ugroženosti Hrvata u BiH i koja pri tomu kritizira postupke međunarodne zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara