Pad američkog gospodarstva neće dugo potrajati, ali će oporavak tražiti vremena

Pad američkog gospodarstva neće dugo potrajati, ali će oporavak tražiti vremena
Screenshot: CBS

PREDSJEDNIK američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da oštar pad američkog gospodarstva vjerojatno neće dugo potrajati, ali da će oporavak tražiti vremena te da su trenutno najvažniji podaci za američko gospodarstvo "medicinski podaci" o pandemiji koronavirusa.

U intervjuu CBS-ovom informativnom programu 60 minuta, Powell se više puta vratio zdravstvenim pitanjima kao središnjim za uspjeh ponovnog američkog gospodarskog otvaranja, pozvao je Amerikance da pomažu jedni drugima pridržavajući se pravila socijalne distance te državne i lokalne vlasti da ukidaju ograničenja na socijalne i ekonomske aktivnosti. Javno je pozvao ljude da peru ruke i nose maske kako bi pomogli oporavku.

"Oporavak će biti dug put čak i ako budu najbolje prilike za nj", rekao je Powell te dodao da će biti gubitaka posla vjerojatno do lipnja te da je za skok potrebno da se "prikupe novci".

Vlada će trebati omogućiti financijsku pomoć tvrtkama i obiteljima od tri do šest, pa i više mjeseci, a neki dijelovi ekonomije poput turističke industrije i zabave mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe cjepivo.

Gospodarska devastacija već je ozbiljna. Powell je rekao da bi nezaposlenost mogla doseći 25 posto prije nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi doseći godišnju stopu pada od 20 posto u razdoblju od travnja do lipnja. Taj pad podsjeća na Veliku depresiju 1930-ih, ali takav dugotrajni pad nije vjerojatan, kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara