Pad američkog tržišta nekretnina izaziva "destrukciju" na svjetskim burzama

Pad američkog tržišta nekretnina izaziva "destrukciju" na svjetskim burzama

JUČERAŠNJA objava vijesti o rekordnom broju američkih građana koji zbog neplaćanja hipoteke gube kuće je tijekom današnjeg dana izazvao pad vrijednosti dionica na azijskim, a potom i na europskim burzama.

Riječ je o dosada najvećem dnevnom padu dionica od tzv. Crnog utorka, odnosno 27. veljače kada je iznenadni pad šangajske burze izazvao lančanu reakciju na svim svjetskim tržištima vrijednosnih papira.

Njujorški Dow Jones je jučerašnji dan završio s padom od 1,97 %, dok su danas hongkonški Hang Seng pali za 2,57 %, a tokijski Nikkei za 2,1 %.

Negativni trendovi se jutros bilježe i na europskim burzama, te se u ovok trenutku (13:10) se kreću oko 1,9 % manje vrijednosti u odnosu na prethodni dan.

Francis Lun, generalni direktor Fulbright Securitiesa u Hong Kongu, tvrdi da će kriza na američkom tržištu nekretnina imati "destruktivni učinak na globalna financijska tržišta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se kriza često tumači kao posljedica "pregrijavanja" američkog tržišta nekretnina, odnosno politike banaka koje su bile previše sklone davati stambene kredite i hipoteke klijentima koji nemaju običaj plaćati na vrijeme.

Mnogi od njih više nisu u stanju otplaćivati kredite, a to će se odraziti ne samo na tržište nekretnina, nego i na tržište automobila i elektronske opreme - koja predstavlja srž azijskog gospodarstva.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara