Pada posljednja utvrda ISIL-a, džihadisti se očajnički brane

Pada posljednja utvrda ISIL-a, džihadisti se očajnički brane
Foto: EPA

STOTINE militanata Islamske države (IS) i njihove obitelji predali su se Sirijskim demokratskim snagama (SDF), uslijed napada koji je za cilj imao osvojiti posljednji teritorij pod kontrolom IS-a, objavili su iz SDF-a.

Muškarci su u koloni napuštali enklavu Baghouz, mnogi od njih šepajući, a uz njih mnogobrojna djeca i potpuno prikrivene žene koje su vukle prtljagu, opisao je novinar Reutersa.

Vojnici SDF-a kažu da su većina njih strani borci.

Očajnička obrana

Militanti IS-a započeli su posljednju očajničku obranu Baghouza, posljednjeg uporišta IS-a, koji je nekada pod kontrolom držao trećinu Iraka i Sirije, a sada ih SDF već tjednima drži opkoljenim.

Džihadisti su pokušali trima kontra-napadima u dva dana odbaciti SDF slanjem preko 20 bombaša-samoubojica.

Sirijske demokratske snage u izjavi su objavile kako su njihovi borci napredovali prema preostalom dijelu enklave u istočnoj Siriji u blizini iračke granice. Napominju kako je 15 članova IS-a ubijeno u četvrtak ujutro nakon što su pokušali napasti snage SDF-a.
"Naši borci odbacili su sve pokušaje terorističke organizacije da postigne uspjeh", objavili su iz SDF-a.

Enklava je ujedno bila pod udarom artiljerijske paljbe i zračnih napada u četvrtak. SDF je rekao kako su potvrdili 112 ubijenih boraca IS-a otkako su započeli napad na Baghouz početkom tjedna.

Prema podacima dužnosnika američke vojske, u Baghouzu se ne nalazi niti jedan čelnik IS-a. Stručnjaci američke vlade snažno vjeruju da je čelnik IS-a Abu Bakr al-Baghdadi živ te da se možda skriva u Iraku.

Teroristička skupina i dalje se smatra opasnom sigurnosnom prijetnjom koja djeluje u udaljenim područjima Sirije i Iraka. IS je 2014. proglasio svoj ultra radikalni sunitski "kalifat".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara