Padaju cijene dionica na azijskim burzama

Padaju cijene dionica na azijskim burzama
Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora krajem ovoga tjedna.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 posto.

Rast tenzija između SAD-a i Kine

Azijske ulagače pokolebao je rast tenzija između SAD-a i Kine, zbog čega je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks potonuo više od 1,5 posto.

Još nedavno ulagači su se nadali napretku u pregovorima koji će se 10. i 11. listopada održati u Washingtonu. No posljednjih dana tenzije ponovno rastu.

Američka vlada proširila je jučer 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških start-upova.

Uz to, Washington je uveo vizne restrikcije za dužnosnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing.

Agencija Bloomberg objavila je, pak, da Washington nastavlja s naporima usmjerenima na ograničavanje odljeva kapitala u Kinu, dok South China Morning Post piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Washingtonu.

Sukobu se ne nazire kraj

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

„Sukobu između SAD-a i Kine ne nazire se kraj. Gubimo povjerenje u američko gospodarstvo, a tržišta dionica i dalje pokušavaju u cijene uračunati usporavanje rasta globalnog gospodarstva”, kaže Kiyoshi Ishigane, direktor u tvrtki Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će ovoga mjeseca američka središnja banka, treći put ove godine, smanjiti kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva.

Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao da je središnja banka otvorena za daljnje smanjenje kamatnih stopa i druge mjere za poticanje gospodarstva.

Dolar stabilan

No, kako se daljnje smanjenje kamata Feda očekuje već dulje vrijeme, Powellovi komentari nisu pritisnuli američku valutu.

Na valutnim je tržištima, naime, dolar stabilan, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros stabilno kreće oko 99,09 bodova.

Pritom se cijena eura stabilno kreće na 1,0965 dolara, dok je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago porastao na 107,20 jena.

A cijene su nafte pale, nakon što je jučer objavljeno da su zalihe u SAD-u porasle više nego što se očekivalo, što je podržalo strahovanja da je na tržištu ponuda i dalje znatno veća od potražnje.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,42 posto, na 52,40 dolara, dok je barel na londonskom tržištu pojeftinio 0,39 posto, na 58,00 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara