Padne li u srijedu proračun, Španjolci će ići na prijevremene izbore

Padne li u srijedu proračun, Španjolci će ići na prijevremene izbore
Foto: EPA

ŠPANJOLCI će na proljeće izaći na prijevremene izbore sruše li u srijedu katalonski zagovornici neovisnosti proračun koji je predložila manjinska socijalistička vlada, potvrdila je glasnogovornica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

''Uvijek smo govorili da će se mandat ove vlade skratiti ne bude li usvojen proračun. To je odluka premijera (Pedra Sáncheza). Raspiše li prijevremene izbore, to će biti zbog interesa Španjolske“, rekla je u ponedjeljak Adriana Lastre, glasnogovornica PSOE-a.

Ona je održala tiskovnu konferenciju nedugo nakon što je španjolska novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade, izvijestila kako Sánchez razmišlja o sazivanju prijevremenih izbora ovaj tjedan. Oni bi se održali 14. travnja.

''O tome će odlučiti premijer. On je jedini koji može donijeti tu odluku“, rekla je Lastre.

Parlament u utorak raspravlja o proračunu

U utorak u španjolskom parlamentu u Madridu počinje rasprava o usvajanju proračuna koji je predložila socijalistička vlada. S obzirom na to da ima 84 od 350 zastupnika, vlada ovisi o podršci ostalih lijevih i regionalnih stranaka.

Katalonske stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika, poručile su kako će u srijedu prilikom glasanja odbiti predloženi proračun.

''Mi inzistiramo na dvjema stvarima. Na dijalogu i pregovorima vlade oko samoodređenja Katalonije te političkog rješenja kako bi se prekinula represija protiv optuženih katalonskih lidera“, rekla je Marta Vilalta, glasnogovornica Katalonske republikanske ljevice (ERC).

Prošli tjedan je Sánchez u nastojanju da spasi proračun i smiri tenzije pristao na imenovanje posrednika u razgovorima između njegove vlade i regionalne vlade u Barceloni. Ta osoba još uvijek nije imenovana. Predsjednik katalonske vlade Quim Torra u ponedjeljak je ponovio da to mora biti međunarodna osoba kako bi bila nepristrana.

U utorak u Madridu počinje suđenje bivšem potpredsjedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu, članu stranke ERC, kojem prijeti 25 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o neovisnosti u listopadu 2017. te izglasavanja uspostave samostalne republike Katalonije u parlamentu u Barceloni.

Za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca optuženo je još jedanaestero bivših članova katalonske vlade i dužnosnika.

Prosvjed oporbe

U nedjelju su pak tri španjolske oporbene stranke centra i desnice organizirale veliki prosvjed u Madridu protiv Sáncheza optuživši ga za izdaju i zatraživši prijevremene izbore. Prema podacima organizatora, na jednom od središnjih trgova okupilo se 200.000 ljudi, dok je prema podacima lokalnih vlasti ondje bilo 45.000 prosvjednika. Manji prosvjedi su organizirani i u nekim drugim gradovima poput Seville. Umjesto političkih obilježja, razvijene su tisuće zastava Španjolske.

To je bio najmasovniji prosvjed protiv Sáncheza od kada je u lipnju preuzeo vlast nakon što je u parlamentu bilo izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi zbog korupcije. Zagovornici neovisnosti Katalonije tada su glasali u korist Sáncheza pa je on bez izbora postao premijer. Njegov mandat traje do 2020. godine za kada su najavljeni redovni izbori.

Oporba tvrdi da on ovisi o katalonskim strankama te da bi postavljanje pregovarača između Madrida i Barcelone značilo davanje ravnopravnog statusa Kataloniji, jednakog priznatoj državi.

''Kada je konzervativna vlada uvela izvanredne mjere u Kataloniji, mi smo je bili podržali. Bili smo jasno rekli da su referendum u Kataloniji i izglasavanje republike bili nezakoniti“, rekla je glasnogovornica socijalista Lastra. ''Nećemo ni milimetra odstupiti od Ustava“, dodala je.

Španjolski ustavni sud bio je presudio da referendum nije u skladu s Ustavom. Zagovornici neovisnosti se pozivaju na pravo o samoodređenju naroda, a katalonska vlada je poručila da od njega neće odustati.

Najveća oporbena stranka, Narodna stranka desnog centra, u ponedjeljak je zatražila sazivanje prijevremenih izbora u najkraćem mogućem roku.

Najavu kako bi ti izbori mogli biti 14. travnja neki tumače kao prijetnju socijalističke vlade katalonskim zagovornicima neovisnosti uoči glasanja o proračunu.

Naime, na tim bi izborima vlast mogla preuzeti desnica, kao na nedavnim regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji, dotadašnjem uporištu ljevice, što bi dovelo do još snažnijeg pritiska Madrida na suzbijanje zahtjeva za dogovorno i međunarodno priznati referendum o neovisnosti Katalonije.

Pregovori Sáncheza i katalonskih stranaka za neovisnost su prekinuti. Premijer ih je u ponedjeljak optužio kako ruše proračun koji je dobar za Kataloniju.

''Politika stvara čudne partnere u krevetu. Pobornici ne0visnosti će glasati protiv proračuna dobrog za Kataloniju, a desnica protiv socijalno dobrog proračuna za Španjolsku“, poručio je preko Twittera.

Odluči li ovaj tjedan raspisati prijevremene izbore, Sánchez bi idući tjedan trebao raspustiti parlament te službeno sazvati prijevremene izbore 19. veljače. Izbori bi bili održani 14. travnja, mjesec i pol dana prije redovnih regionalnih lokalnih te izbora za Europski parlament sazvanih za 26. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara