Pahor i Cerar potvrdili da će inzistirati na implementaciji arbitražne presude

Pahor i Cerar potvrdili da će inzistirati na implementaciji arbitražne presude

Foto: Hina/FaH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada i dalje ustrajati na implementaciji arbitražne presude te da neće pristati da se u okviru u dijalogu s Hrvatskom otvaraju nova pitanja, u čemu ga je podržao i predsjednik države Borut Pahor.

Nakon tradicionalnog susreta na kojemu jednom godišnje na poziv predsjednika države Boruta Pahora o aktualnim pitanjima raspravlja državni vrh, Cerar je potvrdio da će njegova vlada inzistirati na implementaciji arbitražne odluke, dok je Pahor naglasio da Slovenija u svezi  treba postupati mirno, ali i odlučno.

Ustrajat će na implementaciji

"Procesi da dođe do primjene arbitražnog sporazuma se nastavljaju, a i sam se zauzimam za dijalog, No, to nam za sada ne uspijeva jer hrvatska strana još uvijek odbacuje implementaciju", kazao je Cerar u izjavi novinarima u Ljubljani.

Slovenski premijer je dodao da će na implementaciji, unatoč različitom stajalištu druge strane, ustrajati kao na važnom načelu te inzistirati da u fokusu planiranog sastanka s hrvatskim premijerom bude implementacija, a ne druga pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvaranje novih pitanja za nas bi bilo lošije rješenje i to neću dopustiti", kazao je Cerar.
U izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Borut Pahor pozdravio je odluku Europske komisije da pomognu Sloveniji i Hrvatskoj "pri implementaciji" arbitraže, u vezi s najavom da će obje države uskoro posjetiti potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

"Slovenija u svakom slučaju treba djelovati mirno i strpljivo"

Pahor je rekao da Slovenija glede primjene arbitražne presude mora djelovati na miran način i strpljivo jer ima potporu međunarodne zajednice da odluku arbitara treba poštovati, ali da treba pokazati odlučnost ako na hrvatskoj strani ne bi došlo do pomaka u stajalištu kako je za Hrvatsku implementacija neprihvatljiva i da treba razgovarati o svim otvorenim pitanjima u bilateralnom dijalogu.

"Slovenija u svakom slučaju treba djelovati mirno i strpljivo, bez izazivanja nekakvih incidenata ili donošenja protumjera koji bi zaoštrili naše dobre odnose s Hrvatskom i ugrozili potporu međunarodne zajednice našem stajalištu o arbitraži", kazao je Pahor.
No, kako je istaknuo,  potrebna je  i odlučnost ako se u Hrvatskoj službeno stajalište oko arbitraže ne promijeni.

"Ako na  drugoj strani ne bude odaziva, bit će potrebno pojačavati naše mjere za primjenu arbitražne odluke iako bi to u nekoj situaciji moglo izazvati stajalište hrvatske vlade da smo posegli u njihovu suverenost", kazao je Pahor.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara