Pahor osvojio drugi predsjednički mandat, čestitala mu Kolinda

Pahor osvojio drugi predsjednički mandat, čestitala mu Kolinda

Foto: Hina

AKTUALNI slovenski predsjednik Borut Pahor osvojio je drugi predsjednički mandat, poručivši da će raditi na povezivanju različitih političkih opcija i truditi se da se njegov glas čuje više nego dosada.

Kolindina čestitka


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u nedjelju slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru na izbornoj pobjedi, rekavši da se samo suradnjom i razgovorima mogu riješiti otvorena pitanja u odnosima dviju zemalja, priopćio je predsjedničin ured.

Grabar-Kitarović uvjerena je da će nastaviti zajednički raditi na jačanju odnosa Hrvatske i Slovenije, važnih partnera u EU-u, NATO-u i jugoistočnoj Europi.

"Držim kako samo obostranom suradnjom i otvorenim razgovorima možemo riješiti i preostala pitanja u našim bilateralnim odnosima", rekla je predsjednica.

Pozvala ga u Hrvatsku


"Partnerstvo Hrvatske i Slovenije u jugoistočnoj Europi i naše vodstvo Procesa Brdo-Brijuni od iznimne je važnosti za osiguravanje stabilnosti i napretka našeg jugoistočnog susjedstva kao i za dovršenje projekta europskih i euroatlantskih integracija u tom području", poručila je i pozvala Pahora u službeni posjet Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pahor je u drugom krugu predsjedničkih izbora dobio 53 posto, a protukandidat Marjan Šarec 47 posto glasova, objavilo je izborno povjerenstvo nakon prebrojanih više od 99 posto listića.

Pahoru je prvi čestitao gradonačelnik Kamnika Šarec, a kasnije i predsjednici većine parlamentarnih stranaka te premijer Miro Cerar.

Predsjednik svih građana


Zahvaljujući biračima na potpori, Pahor je kazao da će i u svom idućem mandatu biti predsjednik svih građana i djelovati na povezivanju različitih političkih opcija.

Trudit ću se da se moj glas o društvenim i političkim problemima čuje više nego dosad, rekao je.

Pahor smatra da je glavna poruka izbora to da u Sloveniji pobjeđuju one političke snage koje povezuju, a ne dijele.

"Konačno smo došli do spoznaje da među nama mogu biti brojne razlike, ali da nema potrebe da se zbog toga mrzimo", kazao je Pahor.

Inauguracija novog mandata bit će 22. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara