Pahor: Dok arbitražni sud radi, Slovenija će razvijati dobru suradnju s Hrvatskom

Pahor: Dok arbitražni sud radi, Slovenija će razvijati dobru suradnju s Hrvatskom

Foto: FAH

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor zauzeo se za uređene odnose s Hrvatskom, u svom govoru slovenskim  diplomatima okupljenim na redovnom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja, koje se održava iza zatvorenih vrata

"Zauzimam se za uređene odnose s Hrvatskom", kazao je Pahor.

Kao temeljno pitanje u odnosima naveo je spor oko arbitraže o granici, pri čemu je ponovio stajalište Ljubljane koja arbitražu ne smatra okončanom i zahtijeva da se ona nastavi.

"Sve dok arbitražni sud djeluje i radi, Slovenija nema druge strategije od one da razvija dobru i svestranu suradnju s Hrvatskom", kazao je slovenski predsjednik, te dodao da u međunarodnim odnosima Slovenija ni s jednom državom nema otvorenih političkih pitanja koje bi je eventualno  stavljale u opasan ili delikatan položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sadašnju izbjegličku krizu s kojom se suočava EU Pahor je kazao kako je to samo ilustracija jedne dublje krize identiteta, a ne njezin uzrok.

Ako EU ne nađe rješenje za izbjegličku krizu, posljedice za njezin identitet mogle bi biti velike, pa je zato  ta kriza za nju svojevrstan test, ocijenio je slovenski predsjednik.

Pahor se zauzeo za "više Europe" i tješnje povezivanje integracije unatoč  dubokoj krizi koju je usporedio s ekonomskom i financijskom krizom iz 2008. koju je svijet dočekao nespreman, te rekao da buduućnost Slovenije vidi u u čvrstoj jezgri najpovezanijih europskih država koje su i članice eurozone i Schengena.

"Slovenija mora biti ondje gdje su Njemačka i Francuska", kazao je Pahor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara