Pale cijene nafte

Pale cijene nafte
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte kliznule su na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju koja je potisnula u drugi plan napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 18 centi nižoj cijeni, od 57,25 dolara.

Zabrinutost za opskrbu

Na tržištima je na početku tjedna prevladala zabrinutost za opskrbu u kontekstu trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, zbog kojeg je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ovom mjesecu snizila procjenu rasta potražnje za sirovom naftom u ovoj godini.

Sve je manje nade da će američko-kineski trgovinski pregovori iznjedriti napredak na ovotjednom sastanku skupine G20, pri čemu je u fokusu investitora sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog čelnika Xija Jinpinga.

"Pozornost na tržištu nafte... preusmjerava se na predstojeći sastanak G20 i na (ograničene) izglede za dogovor, a time ponovo i na posustajanje rasta potražnje", konstatira Ole Hanson iz Saxo Banka.

Time su pale u drugi plan zaoštrene napetosti na Bliskom istoku, posebno nakon iranskog obaranja američkog drona u prošlom tjednu. Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da je u posljednjem trenu opozvao uzvratni udar, ali je iz Washingtona stigla najava o daljnjem pooštravanju sankcija Iranu.

Obaranje drona nadovezalo se na napade na naftne tankere u Omanskom zaljevu u svibnju i lipnju, za koje Washington optužuje Iran. Teheran niječe upletenost u te napade.

"Iznenadilo nas je da tržišta sirove nafte nisu snažnije reagirala na nedavne događaje, što vjerojatno odražava prevladavajuće mišljenje da je tržište prekomjerno opskrbljeno", ističu analitičari banke HSBC u bilješci klijentima.

"Smanjivanje razlike između ponude i potražnje u nadolazećim mjesecima vjerojatno će samo pojačati fokus tržišta na geopolitičke rizike, osim ako se u međuvremenu ne stišaju", dodaju.

OPEC objavio cijenu barela

Opskrba je trenutno i dalje zategnuta, a čini se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, na sastanku početkom srpnja u Beču produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje, napominju analitičari.

Ruski ministar energetike Alexander Novak izjavio je danas da je međunarodna suradnja u proizvodnji nafte pomogla stabilizirati tržište i da je sada još važnija. Istodobno je izrazio zabrinutost za potražnju, dodajući da će produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe dijelom ovisiti i o potrošnji nafte u trećem i četvrtom tromjesečju i o tempu rasta svjetskog gospodarstva.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 65,29 dolara i bila 1,36 dolara viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara