Pale cijene nafte

Pale cijene nafte
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod razine od 59 dolara budući da su oskudni detalji o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Država i Kine stišali optimistična očekivanja o poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,45 dolara nižoj cijeni, od 53,25 dolara.

Suspendirano povećanje američkih carina

Kasno u petak su Sjedinjene Države i Kina skicirale prvu fazu trgovinskog sporazuma i suspendirale povećanje američkih carina, koje je trebalo stupiti na snagu ovaj tjedan. Postojeće carine ostaju na snazi, a dužnosnici obje strane smatraju da ih do postizanja dogovora čeka još puno posla.

"Na tržištu nafte vlada oprez u vezi s onim što slijedi budući da, između ostalog, nisu riješena osjetljiva pitanja industrijske politike, prava intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Današnji pad cijena anulirao je prošlotjedni skok, potaknut najavom slanja dodatnih američkih vojnika u Saudijsku Arabiju i napadom na iranski tanker u Crvenom moru.

"Tržište čeka potencijalni odgovor Iranaca, pri čemu nemoć geopolitike da podupre rast cijena svjedoči o zabrinutosti za potražnju", smatraju analitičari JBC-ja.

Pad cijena nisu zakočile ni bojazni da bi daljnja eskalacija duž sirijske i turske granice mogla utjecati na proizvodnju ili izvoz iz Iraka. Nakon što su turske vojne postrojbe prošlog tjedna ušle na teritorij Sirije, sirijske su postrojbe danas ušle u grad Tel Tamer na strateški važnoj prometnici, 30 kilometara od granice s Turskom.

Damask je poručio da time odgovara na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 60,95 dolara, što znači da je porasla 2,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara