Palestinska zastava ispred sjedišta UNESCO-a

Foto: AFP

DANAS će se ispred sjedišta UNESCO-a u Parizu zavijoriti palestinska zastava, čime će na simboličan način biti obilježeno punopravno članstvo Palestine u nekoj od organizacija pod okriljem UN-a.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana UN-ova kulturna agencija primila je Palestinu u članstvo, unatoč žestokom protivljenju Izraela i SAD-a. Amerikanci su na primanje Palestine reagirali povlačenjem sredstava iz UNESCO-a, koja čine 22 posto ukupnog proračuna ove organizacije.

Svečanosti će prisustvovati i predsjednik Palestinske samouprave, Mahmoud Abbas. Iz UNESCO-a su rekli da je ova ceremonija i simbolična potvrda da Palestina pripada UN-ovoj agenciji za obrazovanje, znanost i kulturu. Abbas će se kasnije sastati s francuskim predsjednikom Sarkozyjem, a zatim odlazi u Englesku pa u posjetu Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Palestinac preminuo nakon što je pogođen suzavcem u glavu

U nevezanom događaju, izraelska vojska najavila je istragu oko smrti mladog palestinskog aktivista Mustafe Tatimija, koji je tijekom vikenda za vrijeme protesta u selu Nabi Saleh pogođen suzavcem u glavu.On je bio dijelom skupine Palestinaca koji su kamenjem gađali konvoj oklopnih vozila izraelske vojske. Snimljene fotografije pokazuju kako je jedan izraelski vojnik iz velike blizine na njega ispalio suzavac, iako se to protivi "službenoj praksi" izraelske vojske. Mladić je preminuo u bolnici, a izraelska vojska incident je nazvala nesretnim slučajem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara