Palestinski predsjednik nazvao američkog ambasadora "psećim sinom"

Palestinski predsjednik nazvao američkog ambasadora "psećim sinom"

Foto: FAH

PALESTINSKI predsjednik Mahmoud Abbas je u ponedjeljak "psećim sinom" nazvao američkog veleposlanika u Izraelu Davida Friedmana u kontekstu napetosti između palestinske uprave i Trumpove administracije.

Uskoro bi Trumpova administracija trebala predstaviti svoj mirovni plan s Palestincima.

Nakon nekoliko odluka koje su, kako drže Palestinci, pokazale otvoreno proizraelsko stajalište Trupove administracije, oni su obznanili da su se Sjedinjene Države diskvalificirale za ulogu posrednika. Odnosi između Amerikanaca i Palestinaca dovode u pitanje mogućnost pokretanja plana.

"Američki veleposlanik u Tel Avivu je doseljenik i pseći sin", rekao je Abbas u govoru u Ramallahu kada je upozorio na američku politiku prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Friedman je bio Trumpov odvjetnik, a u svibnju 2017. je postao veleposlanik. Ranije se izjašnjavao u korist naseljavanja.

On je također gorljivi zagovornik priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i time prebacivanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Predsjednik Trump je sablaznio Palestince 6. prosinca kada je najavio to priznanje i premještanje veleposlanstva. Palestinci su tada zaledili kontakte s američkim dužnosnicima. Friedman bi u svibnju trebao postati prvi američki veleposlanik sa sjedištem u Jeruzalemu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara