Pali burzovni indeksi na Wall Streetu zbog pada povjerenja potrošača

Pali burzovni indeksi na Wall Streetu zbog pada povjerenja potrošača
Foto: EPA

NA WALL Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer nepopustljivo širenje koronavirusa u SAD-u loše utječe na povjerenje potrošača i jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 205 bodova ili 0,77 posto, na 26.379 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 posto, na 3.218 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 10.402 boda.

Pad indeksa posljedica je, među ostalim, slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija. Zbog toga je, primjerice, cijena dionice 3M-a potonula gotovo 5, a McDonald'sa 2,5 posto.

Slabi povjerenje potrošača

Ulagače su razočarali i podaci o slabljenju povjerenja potrošača u srpnju zbog širenja koronavirusa u SAD-u, koje se ne usporava.

Jučer je Florida zabilježila rekordni broj smrtnih slučajeva, dok je broj zaraženih u Teksasu premašio 400 tisuća, što je izazvalo strahovanja da SAD ne može uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

"Izvješće o povjerenju potrošača pokazalo je da su ljudi vrlo zabrinuti zbog širenja koronavirusa i plaše se da će to utjecati na njihovu financijsku situaciju i mobilnost", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

I u mnogim drugim saveznim državama broj zaraženih raste, pa je proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti usporen, što će dovesti do sporijeg oporavka gospodarstva nego što se očekivalo.

Dogovor kongresnika

Zbog toga se ulagači nadaju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1000 milijardi dolara.

Taj bi dogovor trebao biti postignut do kraja tjedna, s obzirom na to da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

No, mnogi se plaše da dogovor neće biti postignut ili da će nove poticajne mjere biti nedovoljne za brzi oporavak gospodarstva od koronakrize.

"Potreban je veliki kompromis s obje strane da se postigne dogovor. To je ključno za tržišta jer se ona već dulje vrijeme hrane na trošak velikih fiskalnih i monetarnih poticaja", kaže Mark Luschini.

Dvodnevna sjednica američke središnje banke

U fokusu je ulagača i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja završava u srijedu, kada će biti objavljeno priopćenje.

No, nakon što je Fed već prije oštro smanjio kamatne stope i ubrizgao na financijska tržišta tisuće milijardi dolara svježe likvidnosti, pitanje je što bi još mogao učiniti za pomoć gospodarstvu.

"Fedu će biti vrlo teško pozitivno iznenaditi tržišta", kaže Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

I na većini europskih burzi indeksi su jučer pali. Doduše, londonski FTSE ojačao je 0,40 posto, na 6.129 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,03 posto, na 12.835 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.928 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara