Pametno, Ženska mreža i Kontra osudili HAZU zbog Istanbulske konvencije

Pametno, Ženska mreža i Kontra osudili HAZU zbog Istanbulske konvencije

Foto: Hina/Pixsell/Patrik Macek

STRANKA Pametno te Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra su kao sramotnu osudile izjavu Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a da Istanbulska konvencija nije prihvatljiva za hrvatski odgojno-obrazovni sustav, ističući da HAZU treba težiti društvu znanja i znanosti te se ograditi od retrogradnih i politikantskih stavova, a ne ih zastupati.

Iz Pametnog ističu kako se znanost temelji na provjerljivim i dokazivim spoznajama, neovisnima od uvjerenja i vrijednosnih sudova samih znanstvenika, koji imaju odgovornost ne samo promicati znanstvene spoznaje nego i djelovati kao stručni i moralni autoritet te korektiv za sve one u društvu koji dovode u pitanje ljudska, znanstvena i civilizacijska postignuća.

Pametno: HAZU dopušta da u njeno ime istupaju oni koji zastupaju nakaradne stavove 

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) nije u tom kontekstu, nažalost, već dugo na razini imena koje nosi, a posebno je to slučaj kada dopušta da u njeno ime istupaju i sramote je pojedinci i skupine koji, zaslijepljeni osobnim interesima i politikantstvom, zastupaju nakaradne stavove oprečne svemu onome što znanost jest", poručuju u priopćenju.

Navode kako se kao stranka snažno zalažu za razvoj znanosti i obrazovanja te uopće za politike utemeljene na dokazima i činjenicama. Stoga, dodaju, odbacuju i osuđuju "izjavu nekakvog Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a kojim se, zbog izmišljene rodne ideologije te sramotnim stavovima preuzetim od retrogradnih i dogmatskih klerikalnih udruga, u pitanje dovodi Istanbulska konvencija i njena ratifikacija u RH".

Pozivaju HAZU i sve znanstvenike u Hrvatskoj da se ograde od takve izjave i eksplicitno izraze svoje neslaganje, a predsjednicu Republike, predsjednika vlade i sabora sa zastupnicima te cjelokupnu javnost "da izjavu odlože u najbliži spremnik za smeće".

Spomenutu izjavu osudile su i Ženska mreža Hrvatske te Lezbijska grupa Kontra, ocjenjujući je skandaloznom i sramotnom.

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti trebala bi težiti društvu znanja i znanosti, odnosno kritičkom promišljanju stvarnosti, nikako utvrđivanju tradicije, osobito ne lažne, a još manje promicanju novokomponiranog vjerskog fundamentalizma uvezenog iz SAD-a", ističu u zajedničkom priopćenju.

Ženska mreža i Kontra: HAZU se svrstala u vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena


Osvrćući se na dio izjave prema kojem se dijelovi Istanbulske konvencije temelje na rodnoj ideologiji te udruge navode kako rodna ideologija nije znanstveni termin, "nego fraza koju koriste vjerski fundamentalisti koji se zalažu protiv zaštite ljudskih prava žena".

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti svrstala se ovom izjavom uz vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena", poručuju te dodaju da HAZU, zastupajući takve stavove koje u Hrvatske prenose organizacije poput U ime obitelji i Ordo Iuris, u potpunosti gubi svoj kredibilitet i svrhu.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a u srijedu je predsjednici Republike, predsjedniku vlade i sabora sa zastupnicima te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti poslalo izjavu u kojoj ističu kako se slažu s brigom za zaštitu žene i obitelji kao dijela Istanbulske konvencije, ali ne i s dijelom koji, kažu, uključuje elemente rodne ideologije, neprihvatljive za hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara