Panenić priznao: Ja sam odlučio da se stiropor pokloni, ali to nije krađa

Panenić priznao: Ja sam odlučio da se stiropor pokloni, ali to nije krađa

Screenshot: HRT

MINISTAR gospodarstva Tomislav Panenić gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 gdje je priznao kako je iz Baumaxa otišao zbog stiropora te kazao kako je on donio odluku da se taj stiropor pokloni.

Kazao je i kako je u svemu ključni trenutak u kojem se to dogodilo.

"Nije baš da je načelnik općine politički nebitna funkcija. Ja krađu nisam počinio. Ukrasti par stotina kuna kad imate vrhunsku plaću je meni nešto nepoznato. Iz Baumaxa sam otišao sporazumnim raskidom. Šest mjeseci je trajala trakavica oko neisporučenog stiropora kojeg nije željela preuzeti jedna mađarska tvrtka, a ja sam donio odluku da se stiropor mora maknuti. Baciti stiropor na odlagalište je problematično i ja sam donio odluku da se stiropor pokloni, ali to ne znači da je to krađa", kazao je Panenić koji je potvrdio kako je iz Baumaxa otišao upravo zbog stiropora.

Na početku emisije iznio je podatke iz svoje biografije.

"Rođen sam u Njemačkoj, gastarbajtersko sam dijete. Jedan dio djetinjstva proveo sam tamo, a drugi u Slavoniji. Vratio sam se u Hrvatsku i kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu. Ni ja, ni brat, ni sestra nismo odlučili ostati u Njemačkoj", kazao je Panenić.

Osvrnuo se na česte promjene zaposlenja i rekao kako je prihvaćao razne izazove.

"Kao učitelj sam radio i bez profesorske kvalifikacije na određeno vrijeme jer u manjim sredinama često nedostaje profesorskih kadrova", kazao je Panenić.

Odbacio je optužbe da je kao voditelj Ureda za međunarodnu suradnju TINTL bio u sukobu interesa jer je supruga radila na provedbi nekih projekata.

O vinogradima i njivama

Potvrdio je kako je ona radila na europskim projektima, no da rekao je da nije on bio taj koji je dodjeljivao poslove.

"Ja sam radio poslove za druge, nisam nikada bio poslodavac na poslovima koje sam radio", rekao je.

O 12 oranica i 4 vinograda koje je naveo u imovinskoj kartici rekao je kako je bilo teško razgovarati o poljoprivredi ako o njoj ne znate ništa.

"Toga se nakupilo, ali vinograd mi je velika ljubav. Dosad sam uspijevao brinuti o svemu, ali sada ću to morati hitno riješiti", rekao je i dodao kako je veliki ljubitelj vina.

Kazao je kako prije godinu dana nitko nije mogao predvidjeti da će biti ministar gospodarstva.

Nedostatak kadrova

Na pitanje kako se snalazi na novoj funkciji, kazao je kako mu nedostaju kadrovi, ali da projekti ne čekaju.

"Traže se brza rješenja za javnu nabavu, pratimo investicije HEP-a, istraživanje ugljikovodika i ostalo, to nije nešto što može čekati", rekao je.

O istraživanju ugljikovodika rekao je kako nije točno da se s tim tek upoznaje.

"Ne dolazim ja, a da o tome nisam ništa znao. Bio sam dobro upoznat, nakon pregleda dokumentacije dati ćemo odrednice za buduće postupanje", kazao je Panenić.

Panenić je rekao da u Ini čak i nisu toliko važna upravljačka prava da su ih pratile investicije.

"Što se tiče INA-e moramo nešto napraviti, ona je strateška kompanija. Sudski postupak protiv bivšeg čelnog čovjeka države opterećuje proces. MOL je prvi pokrenuo arbitražni proces i mora se pronaći model kako riješiti problem prijenos upravljačkih prava. MOL ne upravlja INA-om prema očekivanjima, nismo očekivali da se INA bavi samo distribucijom", rekao je Panenić i dodao kako su sve opcije moguće nakon što završe arbitražni postupci.

Moguća daljnja istraživanja Jadrana

Komentirao je i najave MOL-a o gašenju rafinerija.

"Mi se možemo žaliti jer to nije nešto što stoji u dokumentima", rekao je.

Osvrnuo se i na zastoj u istraživanju ugljikovodika u Jadranu.

"Imputira se da ja moram nešto potpisati. Štetnih posljedica za Hrvatsku nema, moguća su daljnja istraživanja Jadrana, ali moramo vidjeti utjecaj na turizam i ostalo", rekao je Panenić.

O gradnji novih termoelektrana rekao je kako je sve spremno, ali ništa nije potpisano.

Novi model proizvodnje

"Upravo HEP-a ne želi preuzeti odgovornost. Treba voditi računa o proizvodnji energije. Nema riječi o apsolutnoj zabrani. Kad je riječ o Plominu C bitno je i mišljenje Europske komisije", rekao je ministar i dodao kako moramo tražiti održivi model proizvodnje.

"Mi imamo dovoljno energije, ali po kojoj cijeni", rekao je Panenić.

O menadžerskim ugovorima u javnim poduzećima rekao je da plan čelnih ljudi mora biti javan.

"Mora biti jasno da ako želimo imati vrhunske menadžere,  moramo ih znati privući", rekao je Panenić.

Kazao je kako se pridržava zakona te se zapošljavanje u javnim službama mora obavljati putem javnih natječaja te da za sprečavanje političkog utjecaja služe nadzorni odbori.

Nacrt proračuna do kraja mjeseca

O suradnji s premijerom Oreškovićem rekao je da ima pozitivna iskustva.

"Imamo stalne sastanke na kojima radimo međuresorski. Mi smo tim, i određene stvari smo radili kao da smo radionica", rekao je Panenić.

Na pitanje kako komentira Oreškovićevo nepoznavanje političkih procesa, rekao je kako je njegova zadaća napraviti napredak  te da ne bismo trebali opterećivati premijera sitnicama.

Kazao je kako prije nije znao tko je premijer Orešković, no da je MOST inzistirao na nestranačkom premijeru.

Rekao je da će prvi nacrt proračuna imati do kraja mjeseca.

Kazao je kako je praktični vjernik, ali da mu je blagoslov ministarstva trenutno zadnja stvar na pameti.

Na kraju emisije rekao je kako će "morati biti malih rezova".

 

 

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara