Panenić odlučio: Suspendirana odluka o obaveznoj ugradnji razdjelnika

Panenić odlučio: Suspendirana odluka o obaveznoj ugradnji razdjelnika

Foto: Hina

MINISTARSTVO gospodarstva suspendiralo je odluku o suspenziji ugradnje razdjelnika do kraja 2016. godine, doznaje Nova TV. Odluku je donio tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Kako najavljuje ministarstvo, radit će se na novim izračunima i jednadžbama, nakon čega će ministarstvo donijeti odluku kako dalje.

"Kažnjavanja neće biti, neće se provoditi prekršajno kažnjavanje vezano za neugradnju dokle god ne bude novi model uredbe znači izmjena zakona i ovoga pravilnika napravljen", rekao je ministar Panenić.

Kako je rekao Panenić, građani razdjelnike ne moraju ugraditi do kraja godine, nego tek kad budu doneseni novi zakon i novi pravilnik.

"U ovim mogućnostima koje imamo kao tehnička vlada, ja sad ne mogu promijeniti zakone jer nemam te ovlasti, ali mogu reći da se neće postupati prekršajno.

S obzirom na brojne pritužbe koje su bile na provedbu zakona o toplinskoj energiji i pravilniku obračuna vidjeli smo na prvim sastancima da je potrebno napraviti analizu. Ovdje je napravljena analiza učinaka i danas je prezentirana svim članovima radne skupine. Od nje očekujem u sljedeća dva tjedna dopune analize tak da to bude jedan konačan dokument koji ćemo onda objaviti i na osnovu toga idemo na izmjenu pravilnika. Trenutno, s obzirom da smo tehnička vlada, možemo ići u izmjene pravilnika. A taj pravilnik će se odnositi na sve one koji su već ugradili same razdjelnike i tamo su nastajali problemi oko raspodjele.

Imali smo brojne zgrade u kojima je bilo stanova koji se nisu grijali, nisu naseljeni, i to je nekima stvaralo račune koji su iznad mogućnosti potrošnje toplinske energije koju su oni mogli napraviti. Ja sam isto od radne skupine tražio da se aktivno uključe i da daju svoj doprinos. Kakva god bude odluka kao takvu ćemo je mi provoditi. Ja bih volio u ovome vremenu dok ne bude formirana nova Vlada da imamo konkretne zaključke da se može to tijekom sljedeće sezone grijanja isprobati, ti novi modeli da ljudi mogu točno osjetiti koje su to mogućnosti. Znači na onima koji imaju ugrađene na njima će se vidjeti putem novih formula i izračuna i da onda možemo, sljedeće godine, da svi koji trebaju ugraditi da imaju jasnu sliku kako će biti raspodjela troškova", rekao je Panenić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara