Panenić kaže da je za detalje presude znao Plenković

Panenić kaže da je za detalje presude znao Plenković

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

NAKON što smo prvi objavili dijelove arbitražne odluke u slučaju INA-MOL koja nije bila dostupna gotovo godinu dana, zatražili smo komentar domaćih političara i političkih analitičara.

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

>> VIDEO Pogledajte snimku iz Marcellina, Hernadi je tvrdio da je Sanaderu na papir napisao telefonski broj

>> DORH bez komentara na tvrdnje iz arbitražne presude da su Uskok i Ježić smjestili Sanaderu

Za komentar smo kontaktirali i bivšeg ministra gospodarstva u vladi premijera Plenkovića, Mostova zastupnika Tomislava Panenića.

"Dobro je u objavi što je pokazano stanje našeg pravosuđa"

On je rekao kako je presudu prvi put vidio jučer, kada smo je mi objavili te kako se šokirao viđenim.

"Prvo, postupak protiv Sanader je kompromitiran i kompromitiran je cijeli dokazni materijal, a kao država smo u tom dijelu oštećeni. Drugo, ciljano se išlo potkopati slučaj u Washingtonu koji je financijski otegotan za Hrvatsku. Na toj arbitraži ide se prema Hrvatskoj u milijardama eura i zato mogu iskazati nezadovoljstvo jer ako ovako pristupamo tome da se dokumenti puštaju, imat ćemo veliki problem", rekao je.

"Dobro je u objavi što je pokazano stanje našeg pravosuđa, što je fascinantno, da međunarodni sud nađe cijeli niz procesnih grešaka, prozove naše uvažene suce, a njihova reakcija ne znam kakva može biti", rekao je.

Kaže i kako je šokiran sadržajem objavljenog i da se treba upitati kako bi se i na kojoj razini vodio postupak u slučaju Todorić, ako je slučaj Sanader vođen ovako.

Kaže da je presudu prvi put vidio jučer

Na naš upit je li on znao za presudu prije nego što smo je mi objavili, rekao je kako je presudu prvi put vidio jučer kada smo je objavili na Indexu.

"Nisam imao uvid u presudu, na uvid ju je dobio predsjednik vlade", rekao je Panenić i dodao kako ne zna kome ju je premijer još mogao dati na uvid, ali tvrdi da Most za jučer objavljene informacije nije znao.

Smatra kako je sada na potezu Državno sudbeno vijeće koje treba ozbiljno definirati buduće postupke u tako kompleksnim slučajevima i ispričao kako je, kada je došao u Ministarstvo gospodarstva, utvrdio kako je u jedinoj arbitraži koja nije bila u nadležnosti DORH-a dokumenata bilo posvuda.

"Mi smo ih posložili u bazu kako bi bili na jednom mjestu i da ne bi došli do nikog do koga ne trebaju doći", dodao je.

"Ozbiljan udarac energetskom sektoru"

Pitali smo ga i da nam prokomentira što je mislio sinoć, kada je nakon objave presude rekao da se radi o državnom udaru na energetski sektor. Rekao je kako je htio ukazati na važnost trenutka i kako se nada da su svi shvatili da se ne radi o klasičnom državnom udaru.

"Ovo je ozbiljan udarac u energetskom sektoru, ne znam ni jedno događanje u energetici koje ima tu važnost, što bi nas jednom odlukom moglo oštetiti za nekoliko milijardi", rekao je i dodao kako svi u Hrvatskoj moraju zastupati interese Hrvatske te da ćemo, ako se ne organiziramo, gubiti arbitraže jednu za drugom.

Kaže da je vlada financirala istragu u slučaju Agrokoru, ali smatra kako bi to trebala raditi u svim velikim postupcima u kojima su u pitanju milijuni ili milijarde kuna iz državnog proračuna.

"Ne možemo ovo raditi samo kada je u pitanju velik interes javnosti", zaključio je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara