Panenić: U stočarstvu imamo tragediju

Panenić: U stočarstvu imamo tragediju
Foto: Hina

PRIJEDLOG zakona o uzgoju domaćih životinja, čiji je cilj jačanje uzgojnih stočarskih organizacija i udruženja, poslužio je u četvrtak navečer saborskim zastupnicima da upozore na sumorno stanje u hrvatskom stočarstvu.

Opisujući "tragediju koju imamo u stočarstvu", Tomislav Panenić (Most) upozorio je kako nam proizvodnja pada i kako je pitanje koliko ćemo u budućnosti biti sposobni brinuti se o kvaliteti hrane. ''Ovaj je zakon ispunio zadaću, Europska komisija nas neće progoniti, dobit ćemo peticu, no što će biti s uzgajivačima'', pitao se zastupnik, tumačeći da se zakonom osigurava provedba EU uredbe.

''Revolucija ne samo da jede svoju djecu, pojela je i stoku'', zaključio je Panenić te razočarano primijetio kako tek rijetki zastupnici nazoče raspravi o zakonu.

Tu razočaranost i zabrinutost za domaće stočarstvo dijeli i Josip Križanić (HDZ), dok Miro Bulj (Most) poručuje da predloženi zakon ne štiti ništa, ne donosi ništa hrvatskom seljaku i ne znači ništa za uzgajivače.

''U fokusu novog zakona su uzgajivači i njihova udruženja koja ćemo nastaviti osnaživati'', ustrajao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Potvrdio je da se zakonom osigurava provedba EU uredbe i dodatno reguliraju uzgoj i trgovina unutar stočarskog sektora, kao i vođenje katastra pčelinjih paša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara