INDEX OTKRIVA Panenić uzeo 406 tisuća kuna iz proračuna Ministarstva za svoju promidžbu u kampanji

INDEX OTKRIVA Panenić uzeo 406 tisuća kuna iz proračuna Ministarstva za svoju promidžbu u kampanji

Ilustracija: Index (Index, YouTube)

MINISTARSTVO gospodarstva, Tomislava Panenića, u vrijeme predizborne kampanje, od početka kolovoza do 9. rujna, isplatila je više od 406 tisuća kuna lokalnim televizijama s područja pete izborne jedinice kako bi se emitirali emisije koje promoviraju rad ministra iz kvote MOST-a.
 
Index je u posjedu ugovora koje je Ministarstvo gospodarstva potpisalo s Televizijom Slavonije i Baranje, Vinkovačke TV, Jabuka TV-a, Mreža TV, Osječka TV, Slavonsko-brodskom televizijom, Srce Tv te tvrtkom Paradigma iz Osijeka za produkciju, režiju i realizaciju četiri TV emisije tijekom predizborne kampanje.
 
Ugovori s televizijama s područja pete izborne jedinice 
 
Emisije su emitirane pod nazivom "Izazovi napretka", a čak dvije su se bavile isključivo intervjuom s ministrom Panenićem. 
 
Panenić je bio nositelj liste MOST-a u petoj izbornoj jedinici pa se čini da izbor lokalnih televizija koje djeluju na području te izborne jedinice nije bio slučajan. Kako doznajemo i USKOK je upoznat s ovim slučajem pa bi prema tome DORH trebao imati konačni odgovor radi li se u ovom slučaju  o kaznenom djelu zloporabe položaja i ovlasti teške najmanje 406 tisuća kuna.
 
Ministarstvo gospodarstva: Slučajno je emitirano tijekom kampanje
 
U Ministarstvu gospodarstva tvrde kako je riječ o nastavku tradicije Ministarstva gospodarstva posljednje dvije da izvještavaju građanstvo o najvažnijim pitanjima putem TV medija u emisijama iz vlastite produkcije. Kažu nam kako se ovog puta radilo o čistoj slučajnosti da su emitirane tijekom predizborne kampanje!? 
 
"Dvije 15-minutne emisije u kojima ministar gospodarstva Tomislav Panenić upoznaje javnost s izmjenama Zakona o javnoj nabavi, neporeznim nametima, ukidanjem pečata i strategiji pametne specijalizacije zbog kašnjenja TV produkcije emitirane su u prvom tjednu predizborne kampanje, no u istima nisu iznošeni politički stavovi, već su isključivo bile informativnog karaktera", kažu nam iz Ministarstva gospodarstva. 
 
Panenić je tako u emisijama emitiranim u formi intervjua, a koje je sam platio, odgovarao na pitanja o razdjelnicima, istraživanju ugljikovodika, LNG terminalu, inspekcijama poduzetnika, strategijama pametne specijalizacije, privlačenje inozemnih investicija, izmjenama Zakona o javnoj nabavi i drugim temama. U Ministarstvu kažu kako odbijaju navod da su emisije promovirale jednu političku opciju. 
 
Ministarstvo nas htjelo obmanuti, u emisijama ipak kandidati MOST-a
 
"Snimljeni materijali u kojima se pojavljuju kandidati za izbor u Hrvatski sabor nisu emitirani", rekli su nam iz Ministarstva gospodarstva. No, pregledom emisija jasno je kako to nije istina. Naime, u čak dvije emisije emitiran je intervju s ministrom Panenićem koji je bio nositelj liste MOST-a. A u jednoj od emisija našli smo još jednog kandidata za Sabor - Željka Pravdića, pomoćnika ministra Panenića. I on je bio na listi za Sabor u petoj izbornoj jedinici i to kao kandidat MOST-a.  
 
 
"Kako emisije „Izazovi napretka“ nisu imale promotivni sadržaj i pozivale na glasovanje za bilo koju političku opciju, sredstva Ministarstva gospodarstva utrošena u njihovo snimanje i reprodukciju korištena su isključivo u svrhu informiranja građana o pitanjima za koje je iskazan poseban javni interes. Stoga, ministar Tomislav Panenić predmetnim postupanjem nije stekao korist bilo koje vrste ili oštetio proračun Ministarstva gospodarstva, uslijed čega je isključeno postojanje bilo kojeg kaznenog djela, pa tako i kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti", kažu nam na kraju iz Ministarstva gospodarstva. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara