Pankretić o privatizaciji kombinata

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić ocijenio je danas u Osijeku kako se privatizacija pojedinih poljoprivrednih kombinata odvija svojim tijekom i da se očekuju ponude zainteresiranih ulagača, dok je u drugim poduzećima došlo do zastoja toga procesa.

Na sastanku s predstavnicima vladina Ureda za socijalno partnerstvo i sindikatima koji okupljaju djelatnike poljoprivrednih poduzeća Pankretić je kazao kako natječaj za kupnju dionica kombinata u Đakovu, Orahovici i Kutjevu istječe 24. travnja, kada se očekuje javno otvaranje ponuda, dok je za PIK Vrbovec odlučeno da se privatizacija odvija najprije putem neobvezujućih, a zatim i obvezujućih ponuda. "Problema ima u vukovarskom VUPIK-u zbog tužbe Slavonsko-baranjskog sindikata u vezi s pretvorbom i procjenom imovine poduzeća što je zakočilo cijeli proces i u Belju, gdje je bilo ideja o povezivanju i dugoročnijoj suradnji s Podravkom", rekao je Pankretić.

Tajnica Hrvatskoga fonda za privatizaciju Božena Mesec izvijestila je kako će se o modelu privatizacije osječkoga IPK-a raspravljati na sjednici Upravnog odbora HFP-a 28. travnja, budući da je neposredno prije prošle sjednice stiglo pismo namjere Slavonske banke o otkupu svih dionica toga poduzeća koje se, smatra ona, mora konkretizirati jer se u njemu ističe samo namjera o kupnji IPK u cjelini. Predstavnici sindikata ponovili su upozorenje da su kombinati u procesu privatizacije državnog poljoprivrednog zemljišta dobili neodgovarajuće količine za koncesiju zbog čega bi mnogi radnici mogli završiti na ulici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Pankretić posjetio je sjedište osječkoga IPK-a pred čijom se upravnom zgradom okupilo više od stotinu djelatnika tvrtke, koji su isticali nezadovoljstvo predloženim modelom privatizacije državnog zemljišta zbog kojega bi, po procjenama Uprave i Nadzornog odbora, oko 400 radnika moglo postati tehnološkim viškom. Ministar je dočekan pojedinačnim zvižducima i uzvicima. Koordinator sindikalnih podružnica IPK Feliks Frajtag kazao je kako je Sindikat PPDIV-a najavio da će do kraja travnja održati prosvjed na Markovu trgu ako se uskoro ne donese odluka o privatizaciji IPK. "Želimo ubrzati dogovor o privatizaciji IPK između Slavonske banke i HFP-a", dodao je.

Nakon zatvorenog sastanka s predstavnicima Sindikata, Uprave IPK-a i Slavonske banke Pankretić je kazao kako će Ministarstvo ustrajati da se na sjednici Upravnog odbora HFP-a 28. travnja prihvati prijedlog Ministarstva da se udio države "proporcionalno prenese na tvrtke-kćeri u sustavu IPK te da se preuzme određeno zbrinjavanje radnika". Kazao je kako nije upitna odluka o ukidanju IPK kao holdinga, a da je Ministarstvu neprihvatljiv model Slavonske banke o otkupu svih dionica IPK kao i prijedlog da banka, davanjem kredita za zbrinjavanje radnika, umjesto bespovratnih sredstava koje predlaže država, postane većinski vlasnik nekih društava u sadašnjem holdingu.

Okupljanje radnika IPK Pankretić je komentirao da je riječ o "nekorektnom pritisku koji je produkt nečijih igara" te da su radnici "izmanipulirani".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara