Uznemirujući video: Gadafi je ubijen s dva metka - u glavu i prsa

Foto: AFP

AFP JE objavio fotografije uhićenja Moamera Gadafij na kojima se vidi donedavni libijski vođa obliven krvlju. Al Jazeera je objavila snimku pukovnikovog tijela. NTC je na press konferenciji službeno potvrdio da je Gadafi ubijen.

Al Jazeera je objavila kako je Moamer Gadafi preminuo od ranjavanja nakon što je uhićen. Al Jazeera se poziva na neimenovanog visokog dužnosnika iz libijske prijelazne vlade. NATO još nije ništa ni potvrdio niti demantirao.

Vijest o uhićenju ili ubojstvu objavile su sve svjetske agencije, pa i libijska televizija, koja je objavila da je Gadafi odveden u Misratu. Iz Bruxellesa su priopćili da je NATO jutros gađao kolonu kamiona "zelene", Gadafijeve vojske. Pojavljuju se i informacije da će Gadafijevo tijelo zbog sigurnosnih razloga biti sklonjeno na tajnu lokaciju.

Reuters se poziva na izjavu Abdela Majida, iz libijske tranzicijske vlade, koji je ustvrdio kako je Gadafi uhićen te da je ranjen u obje noge. "Uhićen je. Ranjen je u obje noge. Odvezla su ga ambulantna kola", potvrdio je za agenciju Reuters član Nacionalnog prijelaznog vijeća Abdel Majid. Al Jazeera javlja kako je uhićen jedan visoko pozicionirani dužnosnik međutim ne navode ime. Agencija AFP prenijela je izjavu dužnosnika Prijelaznog vijeća Mohameda Leitha koji je rekao da je Gadafi uhićen i teško ranjen, ali da još uvijek diše. Libijom je vladao 42 godine.

Sve svjetske agencije javljaju da je bivši vođa uhićen, ali također napominju da još uvijek čekaju službeno potvrdu.

Tijek događaja:

21:58 - Reutersov novinar javio se s mjesta na kojem je ubijen Gadafi. Ostaci konvoja koji se sastojao od 15 vozila još su vidljivi, a unutar vozila nalazi se više karboniziranih leševa. Novinar Reutersa izbrojao je više od 50 tijela.

"Moj gospodar je ovdje. Muamer Gadafi je ovdje i ranjen je", kazao je pobunjenicima jedan od Gadafijevih vojnika kada su došli po njih. "Došli smo i pokupili Gadafija. On je cijelo vrijeme pitao što se događa i u čemu je problem. Stavili smo ga u automobil", kaže Salem Bakeer, jedan od pobunjenika koji su uhitili Gadafija.

Bakeer tvrdi da je Gadafi, kada su ga pokupili, već imao rane od metaka na nogama i na leđima. Pobunjenici također tvrde da nisu oni Gadafiju pucali u prsa, već da je to napravio jedan od njegovih vojnika.

21:21 - Fox News javlja da im je iz Pentagona potvrđeno da je i američka bespilotna letjelica sudjelovala u napadu na Gadafijev konvoj. Libijski ministar informiranja tvrdi da je u Sirtu ubijen i Gadafijev sin Mutasim.

21:15 - Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh poručio je da je NATO uspješno proveo UN-ovu direktivu da zaštiti libijski narod. "Prekinut ćemo svoju misiju u koordinacii s NTC-om i UN-om", najavio je Fogh.

20:52 - Gadafi se, kako prepričavaju pobunjenici, nakon napada na njegov konvoj skrio u odvodnoj cijevi uz cestu. Izvukli su ga iz cijevi i pucali mu u glavu i prsa, iako je pukovnik navodno molio za milost. Okupljena masa mu se rugala i dobacivala, tražila da ga ubiju.

20:42 - "Danas definitivno možemo reći da je Gadafijevom režimu došao kraj. Mračna sjena tiranije je uklonjena. Sada libijski narod ima odgovornost da izgradi tolerantnu i demokratsku Libiju", kazao je Obama, pohvalivši NATO-ovu akciju u Libiji za koju je posebno naglasio da je pokrenuta tek nakon što su Libijci zatražili pomoć u borbi protiv diktatora.

19:48 - "Libijski narod se riješio diktatora", izjavio je Joe Biden, prenosi Los Angeles Time. Ova izjava američkog potpredsjednika je prva službena reakcija Obamine administracije na Gadafijevo ubojstvo. Predsjednik SAD-a u narednim satima i sam će novinarima dati izjavu o novim zbivanjima u Libiji.

19:33 - Liječnik koji je bio dio medicinskog tima koji je Gadafija iz Sirta vodio prema Misrati kaže da je ubijeni libijski vođa umro od metaka na glavi i prsima. Liječnik u izjavi za AP nije skrivao svoje oduševljenje Gadafijevom smrću: "Ne mogu vam opisati svoju sreću. Nema više tiranije". Što se točno događalo u Gadafijevim zadnjim satima i dalje nije sasvim jasno. No, čini se da se svi slažu da je Gadafi, zajedno sa skupinom tjelohranitelja, bio zabarikadiran u Sirtu, kojeg je pokušao napustiti pred najezdom pobunjenika. NATO je napao njegov konvoj, te se Gadafi pokušao sakriti, ali pobunjenici su ga pronašli.

19:03 - Iako pobunjenici tvrde da je Gadafi preminuo u vozilu hitne pomoći nakon što je uhićen, šire se glasine da je zapravo smaknut. Na YouTubeu se pojavila sljedeća snimka (uznemirujućeg sadržaja!) koja navodno prikazuje Gadafija živog, nakoh hapšenja:

18:33 - Diljem Libije pobunjenici slave Gadafijevu pobjedu. U Tripoliju se čuju pucnjevi, u zrak se ispaljuje tisuće metaka.

 

18:26 - U Sirtu, na mjestu gdje su pobunjenici pronašli Gadafija, mogu se vidjeti tijela njegovih lojalista koje su pobunjenici ubili, javlja AP.

18:22 - Glasnogovornik NTC-a Guma al-Gamaty za Guardian je izjavio da je uhićeno 17 Gadafijevih najbližih suradnika. Njihova imena večeras će biti objavljena javnosti.

18:08 - Pobunjenici tvrde da je Gadafi bio živ kad je uhvaćen, ali je umro u vozilu hitne pomoći na putu prema bolnici.

17:51 - Sutra će se održati sastanak NATO-a na kojem će se odlučivati o povlačenu NATO-ovih snaga iz Libije, javlja Guardian.

17:48 - "Ovo je samo kraj početka. Cesta koja se nalazi pred Libijom bit će teška i puna izazova. Libijci mogu obećanu budućnost realizirati samo kroz pomirenje. Ovo je vrijeme za liječenje rana, ne za osvetu", komentirao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

17:18 - Reuters prenosi izjavu svjedoka koji tvrdi da je vidio snimku koja dokazuje da je uhićen i Motassim Gadafi. Motassim je nas snimci živ, ali obliven krvlju. Guardian javlja da je konvoj u kojem se nalazi Gadafijev sin Saif pod napadom.

17:15 - Al Jazeera je objavila snimku na kojoj se vidi i tijelo Abua Bakra Yunisa, Gadafijevog ministra obrane.

16:43 - NTC je na konferenciji za novinare napokon i službeno potvrdio da je Gadafi ubijen. Premijer Libije za Sky je također izjavio da je Gadafi mrtav i da je libijski narod dugo čekao ovaj trenutak.

16:25 - Libijski vođe službenim su kanalima obavijestili američku vladu da je Gadafi mrtav, javlja AP.

16:03 - Gadafijevu smrt potvrdio je i potpredsjednik NTC-a Abdul Hafiz Ghoga. Al Jazeera objavila je fotografiju Gadafijevog leša. AFP je objavio fotografiju na kojoj član pobunjenika drži Gadafijev zlatni pištolj. Sky News je objavio snimku na kojoj se vidi da pobunjenici vuku Gadafijevo tijelo kroz ulice Sirta.

15:55 - Ben Farmer, reporter Daily Telegrapha, javio se s lokacije na kojoj je uhićen Gadafi. Tvrdi da je Gadafijev konvoj pokušao pobjeći iz Sirta, kada su pogođeni NATO-ovim zračnim napadom. Gadafi i nekoliko tjelohranitelja zaklon od bombardiranja potražilo je u jarku uz cestu, gdje su ih pronašli pobunjenici.

15: 57 - BBC javlja da je Mutassim Gadafi pronađen mrtav u Sirtu.

15:34 - "Tko ste vi, što se događa?", bile su zadnje Gadafijeve riječi, kazao je za CNN libijski politički aktivist Guma el Gamaty.

15:32 - Sky News javlja da je Gadafijev sin Saif još na slobodi i da se nalazi u pustinji na jugu Libije.

15:25 - Reuters tvrdi da je vojni dužnosnik NTC-a potvrdio da je na fotografiji doista Gadafi. Al Arabiya je objavila da je Gadafijevo tijelo stiglo u Misratu i da će medijima biti dopušteno da snime leš. BBC tvrdi da su uz Gadafija ubijene još tri osobe, koje nisu bile naoružane. Al Jazeera javlja da je uhićen i Gadafijev sin Mutassim, te da postoji snimka, napravljena mobitelom, trenutka kada je pukovnik pao u ruke pobunjenika.

14:50 - Mahmud Shamam, ministar prijelazne vlade kazao je u intervjuu za CNN da informacije s terena govore da je Gadafi mrtav, ali da će sve biti rečeno na press konferenciji

14:40 - CNN javlja kako je glasnogovornik NATO-a potvrdio napad na konvoj dva Gadafijeva vozila

14:35 - Abdel Majid, čelnik NTC-a, potvrdio je za Reuters da je uhvaćeni Gadafi preminuo. "Osim u noge Gadafi je pogođen i u glavu. Došlo je do snažne izmjene vatre i poginuo je" - rekao je Majid.

14:29 - CNN javlja kako arapski mediji javljaju da je Gadafi mrtav

14:26 - Bivši koordinator prijelazne vlade za Sky News je rekao kako su Gdafi i njegovi bliski suradnici pokušali pobjeći kada su ih stigli pobunjenici. Došlo je do izmjene vatre tijekom koje je Gadafi ili ranjen ili ubijen

14:23 - AP javlja da je Gadafi ubijen u napadu NATO-a na konvoj kojim je pokušao pomoći. AP se poziva na izjavu Abdel-Basit Harouna, dužnosnika iz prijelazne vlade

14:19 AFP javlja, pozivajući se na izjavu dužnosnika prijelazne vlade Muhameda Leitha, da je Gadafi uhićen i ranjen te da se nalazi u kritičnom stanju ali još diše

14:18 - Uhićen je Gadafijev glasnogovornik, Musa Ibrahim, a ubijen je Gadafijev ministar obrane Abu Baker Younis Jaber. Al Jalili, zapovjednik pobunjenika Reutersu je pokazao fotografiju mrtvog Jabera

14:00 - Jedan od pobunjenika za Al Jazeeru je rekao kako je istina da je Gadafi uhićen, no ne zna je li živ ili mrtav

13:50 - Reuters javlja, pozivajući se na izjavu dužnosnika libijske prijelazne vlade, da je Gadafi odveden u bolnicu

13:40 - Reuters ima informaciju da je ranjeni Gadafi uhićen nedaleko Sirta dok je pokušavao pobjeći u konvoju koji je napdanut od strane NATO-a

Tijek događaja pratite na Indexu

Vojska Moamera Gadafija kapitulirala je jutros u njegovom rodnom gradu Sirtu, najjačem utočištu snaga koje su pukovniku sotale lojalne, prenosi agencija AP.

Reporteri s terena prenose da da je završni napad počeo jutros u osam sati i da je trajao oko sat i pol. "Naše snage preuzele su kontrolu nad posljednjim četvrtima u Sirtu. Grad je oslobođen", izjavio je AP-u Hassan Draoua, član Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Nekoliko vozila s Gadafijevim borcima pokušalo je tijekom borbi izaći iz grada, ali su ih revolucionari spriječili i ubili najmanje dvadesetoricu. Ranije ovog tjedna palo je još jedno progadafijevsko utočište, grad Beni Walid.Nakon bitke revolucionarna vojska je krenula u pretragu kuća i zgrada u lov na zaostale Gadafijeve borce. Novinari izvještavaju da su vidjeli kako revolucionari brutalno mlade Gadafijeve vojnike u stražnjem dijelu kamiona, ali i da su nakon toga reagirali časnici i zaustavili odmazdu. Sirtom navodno odjekuje slavljenička pucnjava.

Tripoli je osvojen prije dva mjeseca, a zauzimanje Sirta moglo bi značiti konačni lom kralježnice Gadafijeve vojske nakon osam mjeseci građanskog rata.Zasad je teško ocijeniti što mogu Gadafijevi lojalisti koji su pobjegli iz Sirta, odnosno imaju li dovoljno naoružanja i ljudstva da otvore novo bojište.

Nagađalo se da se Moamer Gadafi skriva u velikoj pustinji na jugozapadu zemlje, nedaleko od granice s Nigerom i Alžirom.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara