Pao tečaj eura prema dolaru

Pao tečaj eura prema dolaru
Ilustracija: EPA

EURO je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon objave novih podataka o inflaciji u eurozoni koje su ulagači protumačili kao nagovještaj mukotrpnog oporavka gospodarstva od koronakrize.

Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,1204 dolara.

Dolar ojačao

Dolar je ojačao i prema švicarskom franku i jenu, blagih 0,1 posto, na 95,06 švicarskih centima odnosno 107,73 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,2 posto, na 97.632 boda.

Trgovce je danas zabrinula procjena europskog statističkog ureda prema kojoj je temeljna inflacija u eurozoni u lipnju blago oslabila u lipnju. Na tržištima strahuju da bi mogla ostati anemična godinama, odražavajući slabašnu potražnju u zoni primjene zajedničke europske valute.

Loše vijesti iz Velike Britanije

Loše vijesti stižu i iz Velike Britanije čije je gospodarstvo prema danas potvrđenim procjenama statističkog ureda u prvom tromjesečju palo 2,2 posto, najviše od 1979. godine, zbog smanjene potrošnje kućanstava.

"Ne može se poreći da današnji podaci nisu nimalo laskavi, ni za Ujedinjeno Kraljevstvo ni za eurozonu", konstatira Ricardo Evangelista iz AcivTradesa.

"Oni podupiru dolar, posebno s obzirom na sve izraženiji strah od drugog vala pandemije koronavirusa", dodaje Evangelista.

Najveći skok broja novozaraženih u nekim državama SAD-a

Kalifornija i Teksas zabilježili su u ponedjeljak najveći skok broja novozaraženih otkada su počeli objavljivati podatke, a britanska je vlada ponovo uvela mjere suzbijanja zaraze u Leicesteru.

Investitore je uznemirilo i upozorenje čelnika američke središnje banke Jeromea Powela da su izgledi za američko gospodarstvo "iznimno neizvjesni".

To je produbilo rascjep između sporadičnih dobrih vijesti iz gospodarstva u proteklim danima, poput oporavka aktivnosti u kineskoj industriji i naznaka novog vala zaraze koronavirusom, naglašava Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara