Papa Benedikt i Stephen Hawking: Vjera i znanstvenici su na istoj "valnoj duljini"

Papa Benedikt i Stephen Hawking: Vjera i znanstvenici su na istoj "valnoj duljini"

PAPA Benedikt XVI je ne skupu znanstvenika, na kojem je sudjelovao i poznati britanski fizičar Stephen Hawking, kazao kako nema proturječnosti između vjere u Boga i empirijske znanosti.

Papa je znanost, na skupu kojem je domaćin bila Papinska akademija znanosti, opisao kao potragu za znanjem o Božjem djelu. "Nema suprotnosti između vjerskog razumijevanja stvaranja i dokaza empirijske znanosti", kazao je.

"Galileo je prirodu vidio kao knjigu čiji je autor sam Bog", dodao je Papa Benedikt, prenosi Reuters. Zanimljivo je kako takvo viđenje nije imala Katolička crkva u 17 stoljeću, koja ga je proglasila heretikom zbog otkrića kako se zemlja okreće oko Sunca, zbog kojeg mi danas možemo biti zahvalni što još uvijek ne vjerujemo u geocentrični sustav, u kojem se svemir vrti oko Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hawking, koji je gost na tom znanstvenom skupu, koji će trajati čitavog vikenda, kazao je za Reuters prošle godine kako nije religiozan u normalnom smislu. "Vjerujem kako zakoni znanosti vladaju svemirom. Zakone je možda donio Bog ali ih On sam ne krši", kazao je tada Hawking.

Katolička crkva poučava "teističku evoluciju", koja prihvaća evoluciju kao znanstvenu teoriju, jer jednostavno ne vide razlog zbog kojeg Bog ne bi upotrijebio proces evolucije u stvaranju čovjeka.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara