Papa Frane je našamarao hrvatske biskupe, a sad je postao i neprijatelj Hrvatske

Papa Frane je našamarao hrvatske biskupe, a sad je postao i neprijatelj Hrvatske

Foto: Getty Images

OZBILJNI razlozi naveli su Papu Franu da se obruši na hrvatsku Crkvu i očita joj lekciju. To što su ga danas u jednim dnevnim novinama i javno proglasili neprijateljem države, čovjekom koji izravno destruira turizam u Međugorju i time mu nanosi nesagledivu štetu, najbolje govori o onima koji dobro profitiraju na biznisu oslonjenom na talijanske hodočasnike, kao i o Međugorju, koje je današnjom kuknjavom zbog prepolovljenog broja hodočasnika konačno priznato kao turističko, a ne duhovno svetište.

Prekinuo je 36 godina šutnje o Međugorju


Papa Frane je ozbiljan čovjek potpuno svjestan svoje misije, a ona je da za vrijeme svog pontifikata Crkvu koja mu je dana na upravljanje učini barem dijelom podnošljivom za 21. stoljeće - stoljeće interneta, stoljeće u kojem se i sama Crkva mora reformirati. Trideset i šest godina trebalo je da jedan poglavar Crkve konačno kaže što misli  o tom hodočasničkom odredištu, ali i o ovakvoj Crkvi u Hrvata.

Ozbiljni razlozi naveli su papu Franu da dopuni Zakonik kanonskog prava, koji je do tada destruirao njegove jasne poruke o spolnim deliktima u Crkvi, kao i ignoranstvo koje nije mogao zanemariti pa se odlučio na takav drastičan korak. Tim novim Zakonikom papa Frane jasno je kao suodgovorne proglasio nadležne, u ovom slučaju biskupe, koji toleriraju ili prikrivaju takvu vrstu zlodjela. Papin "motu proprio" naveo je jasan zakon kojim se po hitnom postupku smjenjuju biskupi ili poglavari, što je svojevrstan presedan, kazat će vam bolje upućeni u povijest i odnose unutar Crkve, ali i nužna mjera. Sam papa naglasio je kako otezanje s djelovanjem kod takvih zlodjela, po novom Zakoniku, automatski znači i zataškavanje, a aktere koji otežu sa smjenama ili kaznama za sudionike treba se tretirati kao suučesnike. Takav papin istup iznenadio je i same kongregacije, nenavikle na takve hitne promjene zakona.

Ozbiljni razlozi naveli su papu Franu da u više navrata upozori Hrvatsku biskupsku konferenciju kako su zadaće Crkve zaštita, skrb i tolerancija, ali i odgovornost. Papa je također u više navrata istaknuo kako hrvatski biskupi imaju najveću odgovornost, posebno u načinu, stilu i djelovanju, te kako nije zadovoljan izvrtanjem enciklika, shvaćanjem i interpretacijama hrvatskih biskupa, koji opetovano ignoriraju njegove jasne poruke. Neupućenima bi te sitne "packe", ali i prijekori, izgledali trivijalno, no preinake u Zakoniku govore drugačije. Naime, ako papa Frane hitno mijenja Zakonik, tim šalje jasnu poruku - stvari su otišle predaleko i treba ih hitno mijenjati. Ako ne milom, onda silom.

Propusti hrvatskih biskupa u slučajevima svećenićke pedofilije

U ozbiljne razloge koji su naveli papu Franu da praktički prijeti Hrvatskoj biskupskoj konferenciji spada i Drago Ljubičić, kojem je 2009. potvrđena presuda Županijskog suda u Rijeci iz 2007., kada je pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima. Nakon sudskog procesa svećenik je proglašen krivim za bludničenje nad petoricom dječaka u dobi od 8 do 11 godina koje je kao župnik i vjeroučitelj počinio u prostorijama župne crkve Svete Lucije u Banjolu, kao i u prostorijama područne osnovne škole. Drago Ljubičić je osuđen na tri godine zatvora, a pušten na slobodu nakon dvije, pa je tako i Ljubičić eklatantan primjer onoga o čemu papa Frane jasno govori u Zakoniku - izravnog propusta nadređenog biskupa koji nije reagirao na vrijeme.

Ozbiljni razlozi koji su naveli papu Franu da prema Crkvi u Hrvata poduzima drastične mjere su i nedjela Nedjeljka Ivanova, "Monstuma iz Bibinja", za kojeg postoje ozbiljne optužbe i indicije da je kao svećenik zlostavljao na desetke dječaka koje je kao župnik i vjeroučitelj imao pod svojom jurisdikcijom. Nedjeljko Ivanov mirno pije kavu na zadarskoj rivi na užas roditelja i djece, kao i zgranute hrvatske javnosti. Nedjeljko Ivanov očit je propust nadređenih biskupa za koje očito važe crkveni, a ne kazneni zakoni u RH, no stvar bi mogao promijeniti novi Zakonik koji izričito spominje "hitne postupke" i smjene s dužnosti.

Ključna izmjena procedure


Ozbiljni razlozi pape Frane su svakako i provjere biskupa koji "propustom" nisu reagirali na slučajeve pedofilije u svojim biskupijama. Proceduralno je to jako bitna izmjena dosadašnje prakse, koja zlouporabu položaja svećenika nije vezala za zlouporabu položaja nadređenog mu biskupa. Neprovođenje postupka tako se u novom zakonu izjednačava sa postupkom koji se vodi protiv prijavljenih svećenika zbog zlostavljanja malodobnih. Sam prijedlog očekivano je podržalo i kardinalsko povjerenstvo za reforme Rimske kurije i ono, na žalost hrvatskih biskupa, jasno govori o načinu na koji će se Crkva u budućnosti razračunavati sa slučajevima pedofilije u svojim redovima, a koji joj nanose nesagledivu štetu.

Država kao sluga Crkvi


Ozbiljni razlozi pape Frane su i sve jasnije i očitije netrpeljivosti između Svete stolice i Hrvatske biskupske konferencije, baš kao i primjeri zadiranja u mehanizme države Hrvatske, njeno školstvo, znanost, ali i Ustavom zagarantiranu sekularnost. Papa Frane se u više navrata očitovao o tom pitanju, nedvosmisleno kazavši kako Crkva mora poštivati društveno uređenje matične zemlje, znanost koja iz dana u dan napreduje i pravo građana na različitosti, kako vjerske, tako i spolne. Upliv Katoličke crkve u politiku Hrvatske agresivan je, izravan i nedvosmislen - kako u medijske, tako i u sfere školstva i znanosti. Najnoviji slučajevi najočitiji su primjer kako Hrvatska funkcionira - njena izvršna vlast, konkretno premijer, nema ovlasti smijeniti Crkvi dragog ministra znanosti, nema načina da "zauzda" samoproglašene državotvorne aktiviste "U ime obitelji", baš kao što ne osuđuje profašističke ispade koji dolaze od strane klera.

Zbog Međugorja proglašen neprijateljem Hrvatske

Ozbiljni razlozi naveli su Papu Franu da se obruši na hrvatske biskupe i očita im lekciju. To što je danas i javno proglašen neprijateljem Hrvatske ni najmanje ne smeta poglavaru Katoličke crkve. Turizam je grana gospodarstva koja je najrizičnija i ovisi, kako su ustvrdili stručnjaci, o jednom incidentu u bliskom susjedstvu i zato se ozbiljna zemlja ne bi se trebala uzdati u turizam kao jedini dio gospodarstva koja funkcionira. Papa Frane svojom je porukom hrvatskom narodu neizravno rekao upravo to - da nije moralno, nije etično, a poprilično je i neozbiljno, od duhovnih vrijednosti raditi granu privrede. Sama reakcija na poruku Svete stolice govori nam o ozbiljnosti situacije. Papa Frane nije okarakteriziran kao reformator ili dobronamjeran poglavar, papa Frane okarakteriziran je kao neprijatelj koji nam "siječe granu na kojoj sjedimo" i samom tom izjavom priznali smo da nam je zapravo "grana" tj. turizam, najbitnija u cijeloj toj priči, a ne očaj onih tisuća ljudi koji su na tom mjestu očekivali čudo, a dobili prevaru, turistički obilazak.

Ozbiljni razlozi naveli su papu Franu da odmetnutu Crkvu u Hrvata označi kao jasan primjer kakva Crkva ne smije i neće biti u budućnosti. Crkva je dom, Crkva je utočište, simbol zaštite i simbol empatije. Kada ta Crkva postaje prijetnja društvu i razuzdani cirkus, vrijeme je za ozbiljnost, a papa Frane je očito tome odlučio ozbiljno posvetiti svoju pažnju.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara