Papa Franjo: Hitler nam je pokazao kamo vodi populizam

Papa Franjo: Hitler nam je pokazao kamo vodi populizam
Foto: EPA

PAPA Franjo se u propovijedi založio za toleranciju prema izbjeglicama i upozorio na opasnosti populizma spomenuvši i Adolfa Hitlera.

Franjo je istaknuo potrebu da mladi budu upoznati s ratovima 20. stoljeća kako ne bi ponovili greške i da bi znali kako se populizam širi.

"Sjetimo se Hitlera"

"Sjetimo se Hitlerove '32. i '33. godine i čovjeka koji je obećavao razvoj Njemačke", rekao je Papa dodavši da treba znati kako problemi počinju.

On je govorio na promociji knjige o mudrostima starijih ljudi tijekom koje su mu nazočni postavljali pitanja.

Papa Franjo je izložio analizu populizma i nasljeđa svjetskih ratova nakon što mu je jedna starija žena koja migrante uči talijanski rekla da je zgrožena stavovima prema izbjeglicama. 

Papa je rekao da Biblija upućuje na srdačno dočekivanje migranata, ali je također rekao da vlade imaju pravo ograničiti imigraciju.

"Vlada mora biti otvorena prema primanju i integraciji, ali ima pravo biti oprezna i reći koji broj migranata može primiti", objasnio je.

"Zato je važno za cijelu Europu da odredi uvjete za rješenje tog problema tako da zemlje koje su na prvoj crti, poput Italije, Španjolske i Grčke, ne budu prepuštene neproporcionalnoj raspodjeli izbjeglica", zaključio je papa Franjo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara