Papa Franjo najavio borbu protiv lažnih vijesti: "Mediji ne smiju naginjati koprofiliji"

Papa Franjo najavio borbu protiv lažnih vijesti: "Mediji ne smiju naginjati koprofiliji"

Foto: Hina

PAPA Franjo je danas objavio na Twitteru da će tema idućeg međunarodnog dana sredstava javnog priopćavanja najvjerojatnije biti borba s "lažnim vijestima".

Taj dan uveden nakon Drugog vatikanskog sabora, slavi se svake godine u proljeće, a tema mu se uglavnom objavljuje 24. siječnja, na blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara.

No ove godine je Papa požurio i objavio na Twitteru da će tema biti preuzeta iz retka Svetog Pisma koji kaže "Istina će vas osloboditi".

Ta tema "smjera na 'lažne vijesti', neutemeljene informacije koje pridonose stvaranju i poticanju jake polarizacije mišljenja", obrazložila je poslije Sveta Stolica u priopćenju.

Budući da su se velike društvene mreže, ustanove i politike "počele baviti tim fenomenom, i Crkva želi dati svoj doprinos nudeći razmišljanje o uzrocima, logici i posljedicama dezinformiranja u glasilima", dodala je.

Cilj je "promicati profesionalno novinarstvo"


Cilj je usto "promicati profesionalno novinarstvo koje uvijek traga za istinom, dakle novinarstvo mira koje potiče razumijevanje među ljudima", ističe Sveta Stolica.

Papa rođen u Argentini redovito ističe da glasila imaju veliku odgovornost u svijetu pretrpanom informacijama, ponekad i grubim riječima.

"Točna informacija može rušiti zidove straha i ravnodušnosti", izjavio je Papa u travnju.

Naprotiv, "dezinformacija je najvjerojatnije najveće zlo koje neki medij može nanijeti", upozorio je u prosincu. "Glasila moraju biti jasnija, transparentnija i ne naginjati, oprostite mi na izrazu, koprofiliji uvijek spremnoj na objavljivanje skandala".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara