Papa Ivan Pavao II primio povelju počasnog građanina Dubrovnika

PAPA Ivan Pavao Drugi primio je u četvrtak u Vatikanu izaslanstvo grada Dubrovnika koje mu je predalo Povelju počasnog građanina toga grada, rekavši tom prigodom kako se s radošću prisjeća svoga prošloljetnog hodočašća Hrvatskoj i zahvalivši što je ubrojen među građane staroga i lijepoga Dubrovnika, "toga pravog bisera hrvatskog Jadrana".

Papa je dubrovačko izaslanstvo, na čelu kojega je bila gradonačelnica Dubravka Šuica i biskup msgr. Želimir Puljić, primio u privatnoj biblioteci u Vatikanu i na hrvatskom jeziku zahvalio na tome što je proglašen počasnim građaninom grada Dubrovnika. Uz Povelju Papi je uručen i Statut Grada iz 1272. godine.

"Razlog toga vašeg pohoda je predaja isprave o počasnom građanstvu, što mi je Grad Dubrovnik dodijelio kao potvrdu svojih dubokih i višestoljetnih veza, koje ga povezuju s papama i kao uspomenu na moj pastirskih pohod koji sam imao radost ostvariti 6. lipnja prošloga ljeta. Još se uvijek s posebnim osjećajem prisjećam raznih trenutaka toga mojega apostolskog hodočašća za vrijeme kojega sam upravo u Dubrovniku proglasio blaženom jednu uglednu kći Hrvatske, Mariju Propetoga Isusa Petković, rodom iz Blata na Korčuli", rekao je Sveti Otac i zatim naglasio kako se sjeća svete mise koju je tada služio i "izrekao posebno hvala ljubljenome gradu".

Papa je svoju veliku zahvalnost za vrlo srdačno gostoprimstvo potvrdio i danas u Vatikanu pred dubrovačkim izaslanstvom. "Zahvaljujem također i radujem se što ste me htjeli uračunati među građane staroga i lijepoga Dubrovnika, toga pravoga bisera hrvatskog Jadrana, središta tisućljetne uljudbe prožete katoličkom vjerom i obilježene stalnom vjernošću Petrovim nasljednicima, pa i u vrlo teškim vremenima. Mogla se ta uljudbena i vjerska baština razvijati i rasti i u budućnosti donoseći obilan rod na korist samoga Dubrovnika i svetoga hrvatskog naroda", rekao je Ivan Pavao II zazvavši da nad stanovnicima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i nad svim Hrvatima, uvijek bdije Presveta Bogorodica i Gospa velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, te sveti Josip i sveti Vlaho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neka Bog blagoslovi Dubrovnik, koji je od danas i moj grad, i svu hrvatsku zemlju", zaključio je Ivan Pavao II.

U svome govoru gradonačelnica Šuica je još jednom zahvalila Papi na posjetu Dubrovniku i prihvaćanju Povelje počasnoga građanina Dubrovnika.

Ivan Pavao II. je zdravstveno izgledao dosta dobro i kada mu je gradonačelnica Šuica predavala Povelju i posebno Statut Dubrovnika pisan na hrvatskom i latinskom jeziku, bio je vidno zahvalan na toj pažnji drevnoga grada.

(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara