Papa izrazio "gađenje i žalost" zbog svećenika pedofila

Papa izrazio "gađenje i žalost" zbog svećenika pedofila

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

PAPA BENEDIKT XVI. danas je poslao pismo irskim katolicima u kojem se ispričao žrtvama pedofila svećenika u toj državi.

"Stravično ste patili i zbog toga mi je istinski žao. Znam da nema ništa što mogu reći da bih poništio ono što ste pretrpjeli. Vaše povjerenje je iznevjereno, a vaše dostojanstvo povrijeđeno", napisao je papa žrtvama.

"Mnogi od vas našli su se u situaciji u kojoj vas nitko nije slušao ako ste bili dovoljno hrabri da govorite o onome što se događalo. Oni od vas koje su zlostavljali u institucijama u kojima ste boravili vjerojatno nisu mislili da mogu izbjeći patnju. Jasno je i razumljivo da teško možete oprostiti i pomiriti se sa Crkvom. U njeno ime, otvoreno izražavam sramotu i žalost koju svi osjećamo", stoji u pismu.

"Puno ste propatili zbog čega mi je iskreno žao"

No, Irska nije jedina zemlja koja je šokirana otkrićem svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece. Slične optužbe stižu iz svih kraje svijeta, uključujući i Papinu Njemačku. "Puno ste propatili zbog čega mi je iskreno žao ", stoji u pismu irskim katolicima te se dodaje kako zlostavljači moraju odgovarati za kriminalna djela koja su počinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papa se obratio i irskim biskupima, koje je čvrsto kritizirao. "iznevjerili ste povjerenje koje su prema vama imali nevini mladi ljudi i njihovi roditelji, i zbog toga morate odgovarati pred svemogućim Bogom i tribunalima. Ne može se poreći da su neki od vas, kao i vaši prethodnici, nedovoljno dobro primjenjivali postojeće norme kanonskog prava na slučajeve zlostavljanja djece.",  napisao je papa, i dodao da ovo "ozbiljno narušava kredibilitet i učinkovitost" irskog crkvenog vodstva.

Osvrnuo se i na razloge zbog kojih je došlo do teških zločina: "Među faktorima koji su doprinijeli su neadekvatne procedure za odlučivanje prikladnosti kandidata za svećenički poziv i religiozni život, nedovoljno dobra ljudska, moralna, intelektualne i duhovna priprema u seminarima i novicijatima, tendencija da se u društvu svećenici cijene više od drugih osoba s autoritetom, te pogrešna briga za ugled Crkve i pokušavanje izbjegavanja skandala, što je dovelo do neprimjenjivanja postojećih kanonskih kazni i do nedostatka brige za dostojanstvom svake osobe".

Nije pozvao na ostavke

U svome pismu Papa nije pozvao biskupe da daju ostavke, a neki od njih su to već dragovoljno i ranije napravili. Benedikt XVI. je najavio da će pokrenuti službenu vatikansku istragu kako bi se utvrdilo što se točno događalo te koji su katolički redovi sudjelovali u seksualnom zlostavljanju djece.

"Potrebno je hitno postupanje kako bi se pozabavilo ovim faktorima, koji su doveli do tako tragičnih posljedica za živote žrtava i njihove obitelji, i koji su zamračili svjetlo Evanđelja na način na koji ni stoljeća progona kršćana nisu uspjela", naveo je papa, i zaključio kako se još jako puno toga treba napraviti, a prvi korak prema svemu je da sama Crkva u Irskoj prizna svoje "grijehe protiv bespomoćne djece".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara